torsdag 26 oktober 2017

Krämig tortellini med rostad butternutpumpa


Den här krämiga tortellinin med rostad butternutpumpa var faktsikt riktigt god. Jag kan inte påstå att jag är galen i att äta pumpa, men efter att ha gjort några lyckade pumparätter förra året har jag börjat att uppskatta smaken lite mer. Den här tiden av året är det ganska enkelt att få tag i pumpa till ett vettigt pris och då passar det ju bra att prova lite nya pumparecept. Just detta recept innehåller butternutpumpa, som är en mindre modell av pumpa som ser ut ungefär som en butelj eller vas, om du inte hittar någon sådan går lika bra att använda vilken annan ätbar pumpa som helst. Receptet nedan är min version av ett recept som jag hittade på food.com (kallas numera för Genius Kitchen, se här). Om du inte gillar tortellini kan du byta ut den mot någon annan typ av pasta. 

Krämig tortellini men rostad butternutpumpa
ca 4 portioner
1 msk rapsolja eller olivolja
1 butternutpumpa à ca 1 kg
2 - 3 vitlöksklyftor
1 tsk salt
2 tsk grönsaksfond
2 dl crème fraiche
½ tsk torkad oregano
ca 1 krm grovmalen svartpeppar
400 g tortellini med ostfyllning (jag använde torr tortellini)
vatten och salt till kokning
riven lagrad ost till servering

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 225 C och klä en plåt med bakplåtspapper. Dela pumpan i två halvor på längden och ta bort kärnorna. Skala pumpan och skär den sedan i tärningar. Skala vitlöksklyftorna. Lägg pumpan och vitlöken på plåten. Tillsätt oljan och vänd runt allt. Sprid ut bitarna glest på plåten. Sätt in plåten högt upp i ugnen och grädda i ca 30 minuter, eller tills pumpan mjuknat och fått lite färg. Vänd runt bitarna efter ungefär halva tiden. 

Koka under tiden upp vatten och salt, till pastan, i en stor gryta. Ha i pastan och koka den enligt anvisningarna på förpackningen. Ta undan 2 dl av kokvattnet innan du häller av pastan i ett durkslag (vattnet ska användas senare). Häll tillbaka den avrunna pastan i grytan igen. 

Ta ut plåten ur ugnen. Mosa vitlöksklyftorna och blanda dem med det sparade kokvattnet och grönsaksfonden i en skål. Rör ner detta i pastagrytan. Tillsätt också crème fraichen. Blanda pumpan med svartpepparn och oreganon och vänd sedan ner den i grytan. Sätt tillbaka pastagrytan på värmen och värm allt en kort stund under omrörning. Smaka av. Ha på lite riven ost vid servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar