onsdag 4 oktober 2017

Sticky cinnamon buns


Idag är det kanelbullens dag och det måste vi naturligtvis fira med de absolut godaste kanelbullar som finns (enligt mig) nämligen 'sticky cinnamon buns'. De här bullarna tillhör den kategori av fikabröd som det är svårt att sluta äta av om man väl har börjat. Bullarna blir extra smarriga av att de är täckta med en härlig, lite lagom kladdig, glasyr (därav namnet sticky) 😋. Det ursprungliga receptet kommer ifrån boken 'Två systrars söta' av Monika och Lisa Eisenman. Receptet nedan är min version av det receptet.   

Sticky cinnamon buns
ca 24 stycken
Deg: 
50 g jäst
100 g smält smör
3 dl ljummen mjölk, 37 C
1 rumsvarmt ägg
½ tsk salt 
1 - 2 tsk malen kardemumma (kan uteslutas)
1 ½ dl strösocker
10 - 12 dl vetemjöl
Fyllning: 
100 g mjukt smör
1 dl farinsocker
2 tsk malen kanel
ca 1 ½ dl russin (kan uteslutas)
Glasyr: 
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 - 3 msk mjölk

Gör så här: 
Smula ner jästen i en degbunke. Blanda smöret med den ljumma mjölken. Häll detta i bunken. Vispa eller rör tills jästen lösts upp helt. Ha i ägg, salt, kardemumma och socker. Tillsätt vetemjöl tills du fått en mjuk, smidig och klibbfri deg. Ta upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Lägg tillbaka den i bunken. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur i ca 40 minuter. 

Blanda under tiden ihop fyllningen. Rör samman smöret med farinsockret och kanelen i en skål och ställ sedan undan den så länge. 

Klä en plåtform, ca 25 x 30 cm, med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 2 lika stora delar. Kavla ut en del i taget till en rektangel, ca 5 mm tjock. Bred på hälften av fyllningen och strö på hälften av russinen. Rulla ihop degen till en rulle. Skär den i ca 12 lika tjocka skivor. Ställ dem med snittytan upp i formen (se bild nedan). Baka ut den andra degbiten på samma sätt. Täck formen med en bakduk och låt bullarna jäsa i ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C. 


Sätt in formen i den nedre delen av ugnen och grädda i ca 25 - 30 minuter (täck med en plåt om du tycker ytan blir för mörk innan bullarna är klara inuti). Ta ut formen ur ugnen. Låt bullarna stå kvar och kallna i formen. Rör ihop alla ingredienser till glasyren. Ringla den över bullarna. Ställ gärna formen kallt en stund så att glasyren stelnar lite. Skär hela bullkakan i rutor, försök gärna att följa formen på bullarna så gott det går. Jag brukar inte vara så noga när jag skär mina sticky buns, så de brukar inte bli särskilt jämna och fina, men det gör inget för de är lika goda ändå.  



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.