onsdag 11 oktober 2017

Lenas grova bröd


Veckans limpa blir denna snabbakade grova bikarbonatslimpa. Receptet kommer ursprungligen från matklubben.net. Jag gillar att baka bikarbonatsbröd eftersom ett sådant bröd inte har någon jästid och därmed går snabbt och enkelt att röra ihop. Jag brukar däremot inte gilla den något överdrivna söta smaken som den här typen av snabbakade bröd ofta har. Just denna variant var dock inte överdrivet söt utan hade en välbalanserad smak. Att brödet hade ett gott tuggmotstånd, från vetekrosset, ger också extra pluspoäng. Ett jättebra recept som jag definitivt tänker spara i min receptpärm. 

Lenas grova bröd
blir 2 limpor
3 dl vetekross
3 dl vetekli
3 dl grovt rågmjöl
9 dl vetemjöl
1 ½ tsk salt
3 tsk bikarbonat
10 dl fil eller yoghurt
1 dl mörk sirap
1 ägg
lite matfett till att smöra formarna med

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 175 C och smöra 2 limpformar, à ca 1 ½ l, med lite matfett. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke. Tillsätt filen, eller yoghurten, sirapen och ägget. Blanda allt ordentligt. Fördela smeten i formarna. Sätt in formarna på gallret i den nedersta delen av ugnen. Grädda i ca 75 minuter, eller tills bröden är 98 C inuti. Täck bröden med en tom plåt eller aluminiumfolie, på sluttampen, om ytan blir för mörk. Ta ut limporna ur formarna och låt dem kallna på galler under duk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.