lördag 30 juni 2018

Saftiga quornfiléer i bbq-sås med senap och apelsin


För att få saftiga quornfiléer med mycket smak brukar jag tillaga dem i ugnen indränkta i en riktigt god marinad eller smarrig sås av något slag. Denna gång föll valet på en bbq-sås smaksatt med senap och pressad apelsin. Det blev supergott! 

Vi serverade filéerna tillsammans med ugnsstekt potatis smaksatt med montreol steak seasoning (se recept längre ner) samt en kall sås smaksatt med samma kryddmix (se recept här). En mycket lyckad smakkombination. 

Tips! Om du vill grilla filéerna, istället för att ugnssteka dem, är det bara att låta dem ligga i såsen i kylen några timmar och sedan lägga dem på grillen. Pensla filéerna med den överblivna såsen under tiden som de grillas. 

Quornfiléer i bbq-sås med senap och apelsin
300 g quornfiléer (= 1 liten påse med 6 filéer i), frysta eller upptinade
ca 2 dl bbq-sås med senap och apelsin (se här)
ca 1 dl vatten
lite matfett till formen

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 C och smörj en ugnsfast form med lite matfett. Lägg filéerna i formen. Rör ihop bbq-såsen med vattnet. Häll blandningen på filéerna i formen. Vänd runt filéerna så att det kommer sås både under och över dem. Täck formen med en bit aluminiumfolie. Sätt in formen i mitten av ugnen och låt filéerna ugnsstekas i ca 10 - 15 minuter (frysta filéer behöver gräddas i ytterligare ca 10 - 15 minuter). Ta av folien och sätt tillbaka formen i ugnen. Låt filéerna steka i ytterligare ca 15 minuter, eller tills det mesta av såsen kokat in och filéerna fått lite färg. Ös dem gärna med såsen några gånger under tiden. 

Ugnsstekt potatis med montreol stek seasoning
ca 4 portioner
ca 1, 2 kg potatis
1 msk rapsolja
1 ½ - 2 msk montreol stek seaosning (se här)
salt efter smak

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 225 C och klä en plåt med bakplåtspapper. Skala potatisen och skär den ev. i bitar (jag använde små jämnstora färskpotatisar). Blanda oljan med kryddorna i en stor bunke. Ha i potatisen och vänd runt den så att kryddoljan blir jämnt fördelad. Häll ut alltihop på plåten. Grädda i den övre delen av ugnen i ca 20 - 25 minuter, eller tills de mjuknat och fått färg. Vänd runt potatisen någon gång under tiden. Ha på salt efter smak. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.