Det ursprungliga receptet på denna mycket goda bulgurpilaff, med zucchini och paprika, kommer från Anna Bergenströms bok 'Medelhavsmat'. I boken står det att pilaffen är ett gott, varmt, tillbehör till olika grytor. Jag valde dock att servera pilaffen kall, tillsammans med hummus, oliver, vattenmelonsallad med fetaost samt rödbetssallad med dill och gräslök (se recept här, här och här). Det var sagolikt gott! 😋
Bulgurpilaff med zucchini och paprika
ca 4 - 6 portioner
1 gul lök
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 zucchini à ca 400 g
1 röd paprika
1 msk olivolja
3 dl bulgur
ca 5 - 6 dl vatten
1 tsk örtsalt
1 tsk torkad timjan
ca 1 krm grovmalen svartpeppar
lite hackad persilja till garnering
Gör så här:
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skölj zucchinin och ta bort skaftet. Skölj paprikan och kärna ur den. Skär zucchinin och paprikan i små tärningar. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och låt den steka på medelvärma i ca 5 minuter. Tillsätt zucchinin, paprikan och vitlöken. Låt allt steka i ytterligare ca 5 minuter. Ha i bulgurvetet och låt det steka med i någon minut. Häll i 5 dl av vattnet och rör ner örtsalt, timjan och svartpeppar. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under grytan och lägg på ett lock. Låt grytan stå på lägsta värmen i ca 10 - 12 minuter, eller tills grynen mjuknat, tillsätt ev. lite mer vatten om du tycker att det behövs. Rör om. Smaka av. Garnera ev. med hackad persilja. Servera pilaffen varm, ljummen eller kall.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.