måndag 13 augusti 2018

Smulpaj med hallon och choklad


Nu har vi köpt en lägenhet i Vadstena och kommer att flytta dit till hösten. Detta innebär att vi snart lämnar vårt älskade hus och vår älskade trädgård. I vår nya bostad kommer vi inte att ha någon trädgård, utan bara en liten balkong, men vi har bokat en odlingslott precis nere vid Vättern så vi kommer ändå att kunna fortsätta odla 😃. 

Något vi definitivt ska odla på vår lilla lott är hallon. Vi har tagit undan några skott som vi tänker ta med oss när vi flyttar. Det ska bli spännande att se om de kommer att trivas på det nya stället. De sista hallonen i denna trädgård hamnade i en mycket mumsig smulpaj, som vi käkade tillsammans med en rejäl klick vaniljglass. Det var smaskens 😋.

Smulpaj med hallon och choklad
Smuldeg: 
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl havregryn
½ dl strösocker
100 g smör
100 g chokladpluppar eller grovt hackad choklad
Fyllning:
5 dl hallon, färska eller frysta
1 ½ - 2 dl strösocker
(1 msk potatismjöl, till frysta hallon)

Gör så här: 
Värm ugnen till 175 C. Blanda mjölet med havregrynet och sockret till smuldegen i en bunke. Tillsätt smöret i små klickar och nyp ihop allt till en smulig deg. Blanda ner chokladen. 

Blanda hallonen med sockret (och ev. potatismjölet) i formen. Fördela smuldegen i ett jämnt lager över hela ytan. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 35 - 40 minuter. Täck formen med en tom plåt om chokladen ser ut att kunna bli bränd innan pajen är färdiggräddad. Ta ut pajen ur ugnen och låt den svalna. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar