torsdag 23 augusti 2018

Rödbetskalops


Vad vore väl en kalops utan rödbetor. I denna vegetarisk variant av kalops får man smaken av rödbetor direkt i grytan. Kalopsen görs nämligen med färska rödbetor som huvudingrediens. När jag gjorde rödbetskalops för första gången, för några år sedan, var jag skeptiskt till om jag skulle tycka om det eller inte, men det var verkligen jättegott och jag har gjort den röda kalopsen många gånger sedan dess. Servera gärna kalopsen tillsammans med kokt potatis eller någon form av gryn t.ex. bulgur. 

Rödbetskalops
ca 4 - 6 portioner
1 msk rapsolja 
2 gula lökar
1 kg färska rödbetor
1 msk vetemjöl
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
3 lagerblad
ca 10 hela kryddpepparkorn
Salt och peppar efter smak

Gör så här: 
Skala och hacka löken. Skala och tärna rödbetorna. Hetta upp oljan i en stor stekpanna med hög kant och tillhörande lock. Ha i löken och rödbetorna och låt det steka på hög till medelhög värme i ca 20 minuter. Rör om då och då. Strö på vetemjölet och blanda runt allt. Häll i vattnet i stekpannan och smula ner buljongtärningen. Tillsätt lagerbladen och pepparkornen. Låt det koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen under stekpannan så att det bara småkokar. Lägg på locket och låt kalopsen puttra på svag värme i ca 20 minuter, eller till rödbetorna är mjuka. Smaka av med salt och peppar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.