torsdag 30 augusti 2018

Nordafrikansk gryta med champinjoner och sensommargrönsaker


Denna färggranna nordafrikanska gryta med champinjoner och sensommargrönsaker passade jättebra att göra nu när vi har skördat de sista grönsakerna i trädgårdslandet. Det känns skönt att ha trädgården städad och klar så att vi kan koncentrera oss på allt annat som vi har att göra framöver. I helgen får vi tillgång till vår nya bostad i Vadstena och då finns det ingen tid över till varken trädgårdsarbete eller annat här där vi bor. Maken har sparat sin semester tills nu för att kunna renovera den nya lägenheten. Förutom att byta kök ska han även måla och tapetsera. Det kommer säkert att bli jättefint. Jag kommer att vara kvar här och sköta de vardagliga rutinerna. Jag har lagat en hel del mat i förväg, och fryst in den, så att jag ska ha tid till att packa och annat skoj som finns att sysselsätta sig med när man ska flytta. Denna härliga gryta hamnade dock inte i frysen utan den käkade vi nylagad tillsammans med couscous, hummus och en kall sås med mynta. Det var kanongott! 😋

Nordafrikansk gryta med champinjoner och sensommargrönsaker
ca 4 portioner
1 msk olivolja
400 g skivade champinjoner, färska eller frysta
2 gula lökar
2 morötter
1 zucchini à ca 400 g
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
2 krm gurkmeja
1 tsk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
1 tsk paprikapulver
500 g krossade tomater
1 tsk socker
ca 1 tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
2 msk hackad persilja
1 - 2 msk saft från pressad citron (börja med den mindre mängden)

Gör så här:
Skala och strimla löken. Skala morötterna och skär dem i tunna slantar. Ansa zucchinin och skär den i halvmåneformade skivor. Skölj av och kärna ur paprikan och skär den i strimlor eller tärningar. Skala och finhacka vitlöken. 

Gör sedan på lite olika sätt beroende på om du använder färska eller frysta champinjoner. Färska champinjoner steks direkt med löken i oljan i stekpannan i ca 4 - 5 minuter. Frysta champinjoner steks utan fett tillsammans med löken, på ganska hög värme, tills den vätska som svampen ger ifrån sig har dunstat, sedan tillsättes oljan. 

Tillsätt morötterna, zucchinin och paprikan och låt allt steka i 5 - 6 minuter, tills grönsakerna fått lite färg. Ha i vitlök, tomatpuré, gurkmeja, koriander, spiskummin och paprikapulver och låt allt steka i ytterligare 1 - 2 min under omrörning. Häll i tomaterna och rör ner sockret, saltet och svartpepparn. Låt det småkoka under lock i ca 15 -20 minuter. Ha i persiljan och citronsaften. Smaka av. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.