onsdag 19 september 2018

En sagolikt god linscurry med blomkål och morötter


Den här sagolikt goda linscurryn med blomkål och morötter rörde jag ihop häromdagen. Originalreceptet kommer från en amerikansk matblogg som heter 'Cruelty Free Family' (en kanonbra blogg att besöka om du vill ha tips på goda veganska maträtter 👍). Vi käkade den smaskiga grytan med lite färska grönsaker, basmatiris och en klick av min godaste äppelchutney (se här). En mycket smakrik och mättande maträtt som jag definitivt kommer att göra fler gånger 😋. 

Linscurry med blomkål och morötter
ca 4 - 6 portioner
1 msk rapsolja
1 gul lök
2 normalstora morötter, à ca 75 - 100 g styck
1 vitlöksklyfta
1 - 2 tsk fint riven färsk ingefära
½ tsk gurkmeja
1 tsk curry
2 tsk garam masala (indisk kryddblandning, går att få tag i de flesta välsorterade matbutiker)
1 tsk farinsocker
2 msk tomatpuré
2 dl vatten
400 ml kokosmjölk (= 1 normalstor konservburk)
1 ½ dl torra röda linser
1 lagerblad
ca 300 g blomkål, färsk eller fryst
1 tsk salt
1 msk färskpressad limesaft
ev. lite hackad persilja eller färsk koriander till garnering

Gör så här: 
Skala och finhacka löken. Skala morötterna och skär dem i tunna slantar. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och morötterna och låt det steka på medelvärma i ca 7 - 8 minuter. Tillsätt vitlöken, ingefäran, kryddorna, farinsockret och tomatpurén. Låt allt steka under omrörning i ca 1 - 2 minuter. Häll i vattnet och kokosmjölken. Lägg linserna i en trådsil eller i ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten. Låt dem rinna av. Ha sedan i dem och lagerbladet i grytan. Rör om. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar. Lägg på ett lock och låt grytan puttra på svag värme i ca 25- 30 minuter, eller tills linserna nästan är helt mjuka. Tillsätt blomkålen och låt grytan koka i ytterligare ca 5 - 10 minuter, tills blomkålen är mjuk. Fiska upp lagerbladet och kasta bort det. Smaka av grytan med salt och limesaft. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.