onsdag 5 september 2018

Vitkålsgryta med chilisås


Denna mumsiga vitkålsgryta brukar jag göra lite då och då så här års när det finns gott om vitkål till bra pris. Grytan passar alldeles utmärkt att servera tillsammans med pasta eller någon form av gryn. Den passar också bra att ha som tillbehör till bönbiffar eller som fyllning i t.ex. pitabröd. (En mycket användbar gryta med andra ord). Denna gång käkade vi vitkålsgrytan tillsammans med pasta. För att tillföra extra smak toppade vi det hela med lite riven parmesan. Enkel, billig och god vegetarisk vardagsmat 😊.

Vitkålsröra med chilisås
6 - 8 portioner
1 msk rapsolja
1 gul lök
500 g vitkål
2 normalstora morötter (ca 175 - 200 g sammanlagd vikt) 
2 vitlöksklyftor
2 - 3 tsk grillkrydda (jag använde Santa Maria)
1 krm grovmalen svartpeppar
½ tsk torkad timjan
2 msk tomatpuré
1 ½ dl chilisås
500 g krossade tomater
ca ½ grönsaksbuljongtärning
(ev. ca 1 dl vatten)
Salt efter smak
Lite hackad persilja till garnering (kan uteslutas)

Gör så här: 
Skala och hacka löken och vitlöken. Strimla kålen eller grovriv den i matberedaren. Skala morötterna och riv dem grovt. Hetta upp oljan i en stor stekpanna med hög kant. Ha i löken, vitkålen och morötterna. Låt det steka på ganska hög värme i ca 10 - 15 minuter. rör om då och då så det inte bränns vid. Ha i vitlöken, grillkryddan och tomatpurén. Låt allt steka i ytterligare någon minut. Häll i chilisåsen, tomaterna och smula ner buljongtärningen. Lägg på ett lock och låt röran småkoka i ca 10 - 15 minuter. (Späd eventuellt med lite vatten om du tycker det blir för torrt). Smaka av med salt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.