lördag 15 september 2018

Saftiga limpor med äpple


Idag kommer vår äldsta dotter och hennes pojkvän hit och ska hjälpa mig att skörda våra äpplen. Jag har nämligen förskräckligt ont i ena skuldran, axeln och armen, så jag är inte riktigt i form för något äppelplockande. Att jag fått så här ont kunde inte ha kommit mer olämpligt än nu när vi snart ska flytta 😟. För tillfället står jag för hela ruljansen här hemma, eftersom maken är i Vadstena och renoverar vår nya bostad, och det finns en del kvar att göra både inne och ute. Att plocka ner äpplena är en av sakerna som står på min "att göra" lista innan flytten, så jag är jättetacksam över att jag får hjälp med att bocka av den uppgiften. 

Fallfrukten har jag tagit hand om efter hand. Det mesta av den har jag skurit i bitar och lagt i frysen. Ett par äpplen hamnade dock i dessa saftiga äppellimpor, som jag bakade för några veckor sedan innan jag fick allt för ont. Receptet kommer ifrån matklubben (se här). Limporna blev jättegoda, om än lite plattare än vad jag skulle önskat. Ett gott bröd till kvällsteet är i alla fall en liten tröst nu när livet känns en anings, aning eländigt. 

Saftiga limpor med äpple
blir 2 limpor
2 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl
4 dl varmt vatten, ca 60 C
1 dl ljummet vatten, ca 37 C
50 g jäst
2 normalstora äpplen, à ca 125 - 150 g styck
2 msk ljus sirap
1 tsk salt
ca 8 - 9 dl vetemjöl + lite extra till utbakningen
lite matfett till att smöra formarna med

Gör så här: 
Blanda havregrynen med grahamsmjölet i en stor degbunke. Häll i det varma vattnet och rör om ordentligt. Låt blandningen svalna till ca 37 C. 

Smula ner jästen i det ljumna vattnet i en skål. Vispa eller rör om tills jästen lösts upp helt. Blanda ner detta i degbunken. Grovriv äpplena och blanda ner dem också. Tillsätt sirap och salt. Arbeta in vetemjölet lite i taget tills du får en smidig, klibbfri deg. Täck bunken med ett lock eller med plastfolie och låt degen jäsa i ca 40 minuter. 

Smöra 2 limpformar, à ca 1 ½ liter, med lite matfett. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 2 lika stora delar. Forma limpor och lägg dem i formarna. Täck formarna med en bakduk och låt limporna jäsa i ca 30 - 40 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 175 C. 

Sätt in formarna på gallret i den nedre delen av ugnen. Grädda i ca 40 minuter eller tills bröden är 98 C inuti. Ta ut formarna ur ugnen och lossa limporna. Låt dem svalna på galler under duk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.