måndag 10 september 2018

Tomatsoppa med örter, potatis, spenat och vita bönor


Det är väl knappast någon som har undgått att det var val i går. Ett val som slutade med ett extremt jämnt resultat. Nu kan vi bara vänta och se på vilket sätt de folkvalda politikerna kommer överens om att landet ska styras. Vare sig man tycker om utgången eller inte, så kommer livet ändå att ha sin gilla gång med allt vad det innebär. Vi får väl se vad som händer. 

Även om politik är ett nog så viktigt ämne så handlar ju denna blogg om mat, så jag kommer inte att gå in i några djupare politiska diskussioner. Mat kommer vi ju förhoppningsvis att kunna fortsätta laga, och äta, oavsett vem som sitter vid makten. 

Den här smakrika soppan kokade jag ihop en kväll när äldsta dottern och hennes pojkvän skulle komma hit. Jag gillar att bjuda på soppa när vi får besök på vardagskvällarna eftersom det är mat som är enkelt att förbereda och som oftast inte känns allt för tung och mastig. Vi käkade soppan med ett rustikt lantbröd. En alldeles lagom mättande, mycket god måltid. 

Tomatsoppa med örter, potatis, spenat och vita bönor
ca 4 portioner
1 msk olivolja
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
350 - 400 g potatis
500 g krossade tomater
7 - 8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk torkad persilja
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad basilika
1 krm torkad rosmarin
400 g kokta vita bönor (se här) alternativt 2 tetror eller 2 normalstora plåtburkar med konserverade naturella vita bönor
200 g fryst bladspenat, tinad och väl avrunnen (kan tinas antingen i kylen över natten eller i mikron strax innan spenaten ska tillsättas)
Örtsalt och grovmalen svartpeppar efter smak

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en stor gryta. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Rör om då och då. Skala potatisen och skär den i små tärningar. Ha i dem i grytan och låt dem steka med under omrörning i ca 2 - 3 minuter. Ha i vitlöken och låt den steka med i ca 1 minut. Tillsätt tomaterna, vattnet, buljongtärningarna och alla örter. Låt det koka upp under lock. Sänk sedan värmen så att soppan bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 8 - 10 minuter. Tillsätt bönorna och låt soppan koka i ytterligare ca 5 minuter. Krama ut vätskan ur spenaten med hjälp av händerna. Grovstrimla sedan den urkramade spenaten och ha i den i grytan. Låt soppa koka i ca 3 - 4 minuter till, eller tills potatisen är mjuk. Smaka av med örtsalt och svartpeppar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar