fredag 21 september 2018

Mixad rotfruktssoppa med chipotle


Idén till denna mixade rotfruktssoppa kommer ifrån 'BBC good food' (se här). Eftersom en av huvudingredienserna i den här soppan är kålrot så var jag en smula nervös över att soppan skulle smaka utspätt rotmos (jag gillar rotmos men vill inte äta det som soppa). Jag tillsatte därför en klick chipotlepaste för att få en annorlunda smakbrytning och lite välbehövlig stuns i soppan. Slutresultatet blev över förväntan för soppan blev jättegod och hade inte minsta likhet med rotmos. Ett nytt kanonrecept att skriva in i min receptpärm 👍.

Tips! Det går bra att byta ut de färska rotfrukterna mot frysta. Det går åt ungefär 350 g fryst tärnad kålrot och ca 350 g fryst tärnade morötter till soppan. 

Mixad rotfruktssoppa med chipotle
blir ca 4 portioner
1 msk smör
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
ca 400 g kålrot
ca 400 g morötter
1 msk chipotlepaste
10 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 lagerblad
½ tsk torkad timjan
2 ½ dl grädde
salt och grovmalen svartpeppar efter smak
ev. lite hackade färsk eller fryst persilja till garnering

Gör så här:
Skala och hacka löken och vitlöken. Skala rotfrukterna och skär dem i små tärningar. Hetta upp Smöret i en stor gryta. Ha i löken och rotfrukterna och låt det steka på medelvärme i ca 7 - 8 minuter. tillsätt vitlöken och chipotle pasten och låt allt steka i ytterligare någon minut. 

Häll i vattnet och smula ner buljongtärningarna. Tillsätt lagerbladet och timjan. Låt soppan koka upp under lock. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar. Låt soppan puttra i ca 50 minuter eller tills rotfrukterna är riktigt mjuka. Ta av grytan från värmen och mixa soppan slät. (jag använde stavmixer). Sätt tillbaka grytan på värmen igen och tillsätt grädden. Låt soppan småkoka i ytterligare 3 - 4 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Garnera gärna med lite hackade persilja. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.