Den här delikata tortillagratängen käkade vi igår. Jag kokade ihop fyllningen när jag skördade den sista zucchinin för ett tag sedan, och den har legat färdiglagad i frysen sedan dess. Det gick därför väldigt snabbt och smidigt att laga till gratängen. Fyllningen tar i och för sig inte särskilt lång tid att koka ihop, men nu när ungefär hälften av all köksutrustning är nedpackad i flyttkartonger är jag tacksam över varje minut som jag kan spara in på vardagssysslorna. Det är därför jätteskönt att ha lite halvfärdig mat i frysen att ta till. Vi käkade den goda gratängen tillsammans med färska grönsaker, majskorn, mexikanskt böndipp (se här) samt en kall sås gjord på 1 dl het tacosås blandad med 2 dl avrunnen fil (kan ersättas med crème fraiche eller gräddfil). Det var riktigt mumsigt! 😋
Tortillagratäng med zucchini och paprika
ca 4 - 6 portioner
1 förpackning mjuka vetetortillas, à ca 320 g
ca 2 dl riven lagrad ost
lite matfett till formen
Zucchiniröra:
1 msk rapsolja
2 gula lökar
800 g zucchini (ca 2 normalstora zucchini)
1 paprika
1 vitlöksklyfta
3 ½ msk hemmagjord tacokrydda (se här) (kan bytas mot 1 påse köpt tacokrydda men uteslut då saltet i receptet)
500 g krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl crème fraiche
ca ½ tsk salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 C och smörj en ugnsfast form, à ca 2 liter, med lite matfett.
Skala och hacka löken. Skölj av och ansa zucchinin. Skär den sedan i små tärningar. Skala och finhacka vitlöken och skölj och tärna paprikan. Hetta upp oljan i en stor stekpanna med hög kant och tillhörande lock. Ha i löken och zucchinin och låt det steka på ganska hög värme i ca 7 - 8 minuter. Tillsätt paprikan och låt det steka i ytterligare ca 7 - 8 minuter. Ha i vitlöken och kryddorna och låt allt steka i 2 -3 minuter under omrörning. Tillsätt tomaterna och buljongtärningen. Låt det koka under lock i ca 10 minuter. Rör i crème fraichen och smaka av med salt.
Skär tortillabröden i små bitar. Blanda dem med zucchiniröran i formen. Ha på den rivna osten. Sätt in formen på galler i i mitten av ugnen och låt grädda i ca 20 - 25 minuter, eller tills allt är varmt och osten fått fin färg. Ta ut gratängen och låt den stå en stund innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.