Fänkål är ingen grönsak som vi äter särskilt ofta hemma hos oss, eftersom jag tycker att fänkålssmaken ibland har en tendens att bli lite för dominant. Den här krämiga fänkålsgrytan hade dock riktigt fin smakbalans. Receptet på grytan hittade jag på bloggen 'Sandras matkrypin' (se här), Hon hade i sin tur tagit det från tidningen 'VEGO'. Receptet nedan är slutligen min version av denna gryta (så krångligt kan det gå till i matlagningsvärlden).Vi käkade den smarriga grytan tillsammans med ris och rivna morötter (i originalreceptet serveras grytan till pasta). En kanongod och lättlagad måltid 👍.
Fänkålsgryta
1 msk rapsolja eller olivolja
1 rödlök
1 gul lök
ca 500 g fänkål
1 - 2 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
1 ½ - 2 dl vatten
2 tsk grönsaksfond
2 dl crème fraiche
2 - 3 msk finhackad dill
citronpeppar efter tycke och smak
Gör så här:
Skala och strimla löken. Ansa fänkålen och skär den i tunna strimlor. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i löken och fänkålen och låt det steka på medelvärme i ca 7 - 8 minuter. Tillsätt vitlöken och låt allt steka i ytterligare ca 2 minuter. Häll i vinet och låt det koka in. Tillsätt vattnet och fonden. Låt det koka i ca 8 - 10 minuter. Rör ner créme fraichen och låt det koka i ca 2 - 3 minuter till. Tillsätt dillen och smaka av med citronpeppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.