torsdag 27 september 2018

Kryddig linsgryta med vitkål, morot och kokosmjölk


Denna kryddiga linsgryta med vitkål, morot och kokosmjölk var enkel att laga till och smakade förträffligt tillsammans med nykokta äggnudlar. Om du inte äter nudlar smakar grytan säkert minst lika bra tillsammans med basmatiris. Ha gärna lite färska grönsaker och eventuellt en klick chutney till också. 

Tips! Jag brukar ofta koka en större mängd linser och sedan förvara dem i portionsförpackningar i frysen tills de ska användas. Om du inte vill koka egna linser så går det bra att byta ut de torra linserna i receptet mot en normalstor konservburk, eller tetra, med färdigkokta gröna linser. Hoppa då över det första stycket i receptet. 

Kryddig linsgryta med vitkål, morot och kokosmjölk
ca 4 - 5 portioner 
ca 1 ½ dl torra gröna linser
Vatten till blötläggning och kokning av linserna
½ + ½ grönsaksbuljongtärning
1 msk rapsolja
300 g grovt riven eller fint strimlad vitkål
150 - 175 g grovt rivna morötter (2 normalstora morötter)
ca 3 dl strimlad purjolök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
2 tsk jerkkrydda (se här)
1 tsk curry
400 ml kokosmjölk (= 1 normalstor burk)
Salt efter smak

Gör så här: 
Lägg linserna i en trådsil eller i ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten. Ha över dem i en kastrull. Häll på 5 dl vatten och smula ner ½ buljongtärning. Låt det koka upp under lock. Sänk sedan värmen under kastrullen och låt linserna småkoka på svag värme tills de är mjuka men absolut inte mosiga. Det kan ta lite olika lång tid beroende på olika linsfabrikat. (Mina linser behövde ganska lång koktid så jag kokade dem i ca 35 - 40 minuter). Häll av linserna och ställ undan dem så länge. 

Hetta upp oljan i en stor stekpanna (gärna en med hög kant och lock). Ha i vitkålen, morötterna och purjolöken. Låt det steka på ganska hög värme i ca 10 - 15 minuter. Rör om då och då så att det inte bränns vid. Tillsätt vitlöksklyftan, tomatpurén och kryddorna. Låt allt steka under omrörning i ytterligare 1 - 2 minuter. Tillsätt kokosmjölken och ½ grönsaksbuljongtärning. Blanda ner linserna. Låt det småkoka under lock i ca 10 - 15 minuter. Smaka av med salt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.