måndag 1 oktober 2018

Lisbeths tvådagarsbröd


Receptet på de här lättbakade limporna kommer ifrån boken 'Brödglädje' av Anna Brawn (red). Den boken använder jag ganska flitigt. För att komma ihåg vilka bröd som jag har bakat så skriver jag upp bakdatumet i marginalen. Dessutom betygsätter jag alla bröd (helt godtyckligt) och antecknar eventuella ändringar som jag gör i receptet. Just det här brödet bakade jag tydligen för första gången år 2008 och betyget blev att det var ett bra bröd men att det smulade lite när jag skar upp det. Såhär tio år efteråt tycker jag fortfarande att det är ett bra bröd, och den lilla olaten att det har en tendens att smula lite kan jag faktiskt leva med. Liksom de flesta bröd innehållande kross och frön är det här brödet jättegott att rosta 😋. 

Lisbeths tvådagarsbröd
blir 3 limpor
Dag 1: 
1 dl rågkross
1 dl vetekross
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl havregryn
3 tsk salt
5 dl kokande vatten
Dag 2:
4 dl vatten
1 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
2 paket torrjäst, à ca 12 g styck
ca 16 - 17 dl vetemjöl
lite matfett till formarna

Gör så här: 
Kväll dag 1: Blanda kross, frön, gryn och salt i en stor degbunke. Häll i det kokande vattnet och rör om ordentligt. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur över natten. 

Morgon dag 2: Koka upp vattnet och häll det i degbunken. Tillsätt sirapen och filen och rör om. Mät sedan temperaturen. Den ska vara ca 40 C för att jästen ska fungera. Blanda jästen med 2 dl av mjölet. Ha i detta i degbunken. Arbeta i resterande mjöl, lite i taget, till du fått en något vek deg. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 30 - 40 minuter. 

Smöra 3 limpformar, à 1 ½ liter, med lite matfett. Ha upp den något lösa degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 3 lika stora delar. Forma ihop dem lite snabbt till limpor och lägg dem i formarna. Om du tycker att degen är lite för lös för att ha upp på bänken och forma till limpor, så kan du istället fördela den i formarna genom att klicka i den med hjälp av en slickepott och sedan jämna till ytan med en fuktig hand. (Det brukar jag göra ibland med liknande degar). 

Täck formarna med en bakduk och låt dem jäsa i ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C. Sätt in formarna på gallret i den nedre delen av ugnen och grädda bröden i ca 40 - 45 minuter, eller tills de är 98 C inuti. Ta ut formarna ur ugnen. Lossa bröden och låt dem kallna på galler under duk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.