söndag 28 oktober 2018

Sweet chilibröd


Originalreceptet på det här lite annorlunda, kryddiga brödet, smaksatt med bland annat sweet chilisås och sambal oelek, kommer ifrån matklubben. I det receptet ska degen bakas ut till limpor, men jag valde att baka ut degen till portionsbröd istället. De smakrika bröden passar perfekt att fylla med t.ex. ost och paprika eller en smarrig röra och servera tillsammans med en soppa eller sallad som en enkel måltid. Mycket gott! 😋 

Sweet chilibröd
ca 10 - 12 portionsbröd, beroende på storlek
50 g jäst
5 dl mjölk
1 dl sweet chilisås
1 - 2 tsk sambal oelek
2 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar (kan uteslutas) 
4 dl havregryn
ca 10 dl vetemjöl + lite extra till utbakningen

Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken till 37 C och häll den sedan i bunken. Vispa eller rör om tills jästen lösts upp helt. Tillsätt sweet chilisås, sambal, salt, svartpeppar och havregryn. Blanda allt ordentligt. Arbeta in vetemjölet lite i taget tills du får en smidig deg. Forma den till en boll och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 40 minuter. 

Klä 2 plåtar med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och platta ut den till en ca 2 ½ - 3 cm tjock rektangel. Skär degen i jämnstora bitar. Lägg dem glest på plåtarna. Täck dem med bakdukar och låt dem jäsa i ca 30 minuter. värm under tiden upp ugnen till 225 C. Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills de är 98 C inuti. Låt dem svalna på galler under duk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.