måndag 29 oktober 2018

Mustig linsgryta med champinjoner, paprika och syltlök


När jag gjorde den här linsgrytan utgick jag från ett gammalt favoritrecept på en köttgryta som vi brukade äta förr i tiden. Jag bytte ut nötköttet och köttbuljongen i originalreceptet mot gröna linser och svampbuljong, och ändrade lite på tillagningssättet. Grytan blev underbart god och mustig. En riktig fullträff! Jag blir alltid lika nöjd när det händer. Vi käkade den fantastiska grytan med vanligt långkornigt ris och lite pizzasallad (se här). Mums! 😋

Mustig linsgryta med champinjoner, paprika och syltlök
ca 4 - 6 portioner
2 dl gröna linser, torra
vatten till blötläggning
1 msk rapsolja
1 gul lök
2 normalstora morötter (ca 175 - 200 g sammanlagd vikt)
1 vitlöksklyfta
4 msk tomatpuré
ca 7 ½ dl vatten
1 svampbuljongtärning
1 tsk kinesisk soja
1 msk paprikapulver
2 krm grovmalen svartpeppar
1 lagerblad
1 paprika
ca 15- 10 inlagda syltlökar
Salt efter smak

Gör så här: 
Lägg linserna i ett durkslag eller i en trådsil och skölj dem under rinnande kallt vatten. Lägg sedan linserna i en skål och täck dem med kallt vatten. Låt dem stå i ca 30 minuter. 

Skala strimla löken. Jag brukar sedan göra på lite olika sätt beroende på om jag använder färska eller frysta champinjoner. Färska champinjoner steker jag direkt med löken i oljan i stekpannan i ca 4 - 5 minuter. Frysta champinjoner steker jag utan fett, på ganska hög värme, tills den vätska som svampen ger ifrån sig har dunstat, sedan tillsätter jag oljan och löken och fortsätter att steka i ca 2 - 3 minuter. Skala och finhacka vitlöken. Ha i den, och tomatpurén i stekpannan och låt allt steka under omrörning i ytterligare ca 2 minuter. Häll i ca 2 ½ dl av vattnet och lägg sedan över alltihop i en gryta. 

Tillsätt resterande vatten och smula i buljongtärningen. Ha i lagerbladet, paprikapulvret och svartpepparn. Skala morötterna och skär dem i tunna slantar. Ha i dem i grytan. Häll av linserna och ha i även dem i grytan. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar. Lägg på ett lock och låt grytan puttra på svag värme i ca 40 - 45 minuter, eller tills linserna nästan är helt mjuka (kan ta olika lång tid beroende på linsvarumärke, den sort jag använde mjuknade efter ca 45 minuter). 

Skölj, kärna ur och tärna paprikan. Ha i den samt syltlöken i grytan. Låt grytan koka i ytterligare ca 10 - 15 minuter. Smaka av med salt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.