fredag 31 mars 2017

Pizzasallad (vitkålssallad) med italiensk salladskrydda


Vitkål är en billig, fiberrik och c-vitaminrik grönsak som brukar finnas tillgänglig året om. Hemma hos oss gör vi över med ganska mycket vitkål eftersom vi äter pizzasallad till maten i stort sett varje dag. Det är otroligt smidigt att ha en bytta pizzasallad i kylen. Vi brukar göra en stor bytta ungefär en gång i veckan. Förr var detta makens uppgift, men efter att våra matgäster tyckte att salladen var ovanligt god en gång när jag hade gjort den så deppade maken ihop och överlät salladsbestyren till mig.  

För att det inte ska bli tjatigt att käka samma sorts sallad så brukar vi alternera mellan att varannan vecka smaksätta den med oregano och varannan vecka med italiensk salladskrydda. Ni har tidigare fått recept på pizzasallad med oregano (se här) så nu får ni ett recept på pizzasallad med salladskrydda. Båda varianterna är jättegoda, men just nu är jag inne i en period då jag faktiskt föredrar varianten med salladskrydda. 

Pizzasallad med salladskrydda
1 vitkålshuvud à ca 2 kg
1 dl rapsolja
1 dl ättikssprit 12%
1 dl vatten
1 msk strösocker 
½ - 1 tsk grovmalen svartpeppar
ca 2 msk italiensk salladskrydda

Gör så här:  
Skär vitkålen i tunna strimlor med en kniv eller med en osthyvel (funkar jättebra!). Lägg strimlorna i ett durkslag. Häll på rikligt med kokande vatten och låt det rinna av. Ställ durkslaget med kålen åt sidan så länge.

Blanda oljan, ättiksspriten, vattnet, sockret och salladskryddan i en stor gryta. Låt det koka upp. Ta av grytan från värmen. Tillsätt kålen och svartpepparn. Blanda allt ordentligt. Häll alltihop i en plastlåda med lock och ställ in den i kylen. Låt helst salladen stå i minst 12 timmar innan du serverar den. Pizzasalladen håller i minst 1 vecka i kylen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar