tisdag 21 mars 2017

Indonesisk kikärtsgryta


Denna enkla men mycket goda indonesiska kikärtsgryta rörde ihop häromdagen. Vi käkade den smaskiga grytan med en klick äppelchutney (se här) och lite luftigt basmatiris smaksatt med en nypa rivet limeskal. Mums! 

Tyvärr har jag missat att skiva upp vart ifrån som jag har fått idén till detta recept, men receptet nedan är i alla fall min variant av denna smarriga, lättlagade, kikärtsgryta. 

Indonesisk kikärtsgryta
4 - 5 portioner
½ msk rapsolja
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 tsk finriven färsk ingefära
1 finhackad färsk chili
1 tsk malen gurkmeja
1 tsk malen koriander
1 krm malen kanel
1 krm grovmalen svartpeppar
ca ½ tsk salt, eller efter smak
1 burk kokosmjölk, à ca 400 ml
200 g frysta haricots verts (gröna bönor), i bitar (jag brukar bryta dem i bitar medan de fortfarande är frysta)
400 g kokta kikärtor (se här) alternativt 2 tetra eller 2 normalstora burkar konserverade kikärtor
1 msk saft från pressad limefrukt

Gör så här: 
Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 3 - 4 minuter. Ha i vitlöken, ingefäran, chilin och kryddorna. Låt det steka under omrörning i 1 - 2 minuter. Häll i kokosmjölken. Ha i haricots verts och kikärtor (häll av och skölj av konserverade kikärtor innan de används). Låt det koka i ca 20 minuter. Ha i limesaften och smaka av grytan. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.