måndag 6 mars 2017

Morotssoppa med apelsin och chili


Den här veckan drar igång med en mumsig, färgglad, morotssoppa. Jag tycker att mixade morotssoppor ibland kan bli en aning för söta, men i den här soppan balanseras morotssötman upp perfekt av syrligheten från den pressade apelsinen och crème fraichen. Soppan får dessutom ett välbehövligt sting av chilin, så den upplevs faktiskt inte alls som söt trots att den nästan bara består av morötter. Vi käkade soppan med enkla toastmackor.

Morotssoppa med apelsin och chili
ca 4 portioner
1 msk rapsolja eller liknande
1 gul lök
1 vitlöksklyftor
2 tsk finriven färsk ingefära
½ - 1 färsk chilifrukt (mängd beroende på styrka)
800 g morötter
10 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 apelsin
2 dl crème fraiche
salt och svartpeppar efter smak

Gör så här: 
Skala och hacka löken och vitlöken. Skala och grovriv morötterna. Finhacka chilin. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken, vitlöken, chilin och ingefäran. Låt det steka på medelvärme under omrörning i ca 4 - 5 min. Tillsätt morötterna och låt dem steka med i 2-3 minuter. Häll i vattnet och smula ner buljongtärningarna. Låt det koka upp och sedan småkoka på låg värme i ca 30 - 40 minuter eller tills morötterna är riktigt mjuka. Mixa soppan slät (jag använde en stavmixer). Pressa apelsinen. Ha i den pressade saften i grytan. Rör ner crème fraichen. Blanda allt ordentligt. Smaka av med salt och svartpeppar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.