tisdag 28 mars 2017

Kebabkryddad linsgryta


När vi åt kött brukade jag göra den här goda, kryddiga, grytan med antingen nötkött eller kyckling, men nu när vi bara äter vegetariskt har jag ersatt köttet med röda linser istället. Den vegetariska varianten blir minst lika god, om inte till och med ännu godare 😋

Vi serverade ris till grytan men det går lika bra att servera den med t.ex. matvete, bulgur, pasta eller med bara grönsaker (jag kan tänka mig att det kan vara gott att ha kokt broccoli eller blomkål eller stekt vitkål till). 

Kebabkryddad linsgryta
ca 4 - 5 portioner
1 msk rapsolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 normalstora morötter, ca 150 - 200 g
2 msk tomatpuré
ca 1 - 2 msk kebabkrydda, efter smak, köpt eller hemmagjord (se här)
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 ½ dl okokta röda linser
2 dl crème fraiche
salt efter smak

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och skär dem i små tärningar. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken, vitlöken och morötterna och låt dem steka på medel till låg värme i ca 5 - 6 minuter. Tillsätt tomatpurén och kebabkryddan och låt allt steka under omrörning i 1 - 2 minuter. Häll i vattnet och smula ner buljongtärningen. Låt det koka upp. Sänk värmen under grytan så att det bara småkokar och lägg på ett lock. Låt grytan puttra på svag värme i ca 10 minuter. Rör om då och då. 

Häll det torra linserna i ett durkslag eller i en trådsil och skölj dem under rinnande kallt vatten. Låt dem rinna av och ha sedan i dem i grytan. Rör om. Låt grytan småkoka i ytterligare ca 15 minuter, eller tills linserna är mjuka. Rör om då och då så att det inte bränner fast. Rör ner crème fraichen och låt den bli varm. Smaka av med salt. 

Tips! Jag använder okokta röda linser men det går att byta ut dem mot ca 4 ½ dl färdigkokta linser, men minska då på vattnet till ca 3 dl och ha bara i ½ buljongtärning och börja med den mindre mängden kebabkrydda. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar