fredag 3 mars 2017

Frestelse med soltorkade tomater, spenat och fetaost


Den här supergoda frestelsen med spenat, soltorkade tomater och fetaost tar ganska lång tid att grädda, vilket gör att den kanske passar bäst att laga under en ledig dag eller dagen innan den ska serveras. Jag gräddade frestelsen dagen innan vi skulle käka den och sedan delade jag upp den i matlådor. Det funkade jättebra att värma upp frestelsen i matlådan nästa dag. Vi serverade den med lite goda grönsaker. Den som är riktigt hungrig kan komplettera måltiden med ett gott bröd eller kanske en portion citronmarinerade linser (se här).

Frestelse med soltorkade tomater, spenat och fetaost
ca 4 portioner
ca 1 kg potatis, av en mjölig sort
1 liten gul lök
400 g fryst bladspenat
200 g fetaost
½ dl strimlade eller hackade marinerade soltorkade tomater
1 tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
3 dl standardmjölk (3% fett)
2 ½ dl grädde
lite matfett till formen
ca ½ dl ströbröd till topping

Gör så här: 
Värm ugnen till 200 C och smörj en ugnsfast form med lite matfett. Skala potatisen och skär den i tunna strimlor. Skala och finhacka löken. Tina spenaten och krama ur vätskan. Skär spenaten i strimlor. Skär fetaosten i små tärningar. Strimla eller hacka de soltorkade tomaterna. Lägg hälften av potatisen i formen. Lägg på spenaten, löken, tomaterna, fetaosten och svartpepparn. Täck med resten av potatisen. Vispa ihop mjölken, grädden och saltet i en bunke. Häll detta i formen. Täck formen med aluminiumfolie. Grädda i den nedre delen av ugnen i ca 60 - 70 minuter eller tills potatisen börjar mjukna. Ta ut formen och ta av folien. Ha på ströbrödet och fortsätt grädda i ytterligare ca 30 minuter eller tills potatisen är helt mjuk. Låt gärna frestelsen stå en liten stund innan serveringen. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.