onsdag 29 mars 2017

Matbröd med kross


Detta är ett lättbakat smarrigt bröd som får lite härligt tuggmotstånd av vetekross (det går att välja rågkross istället om du föredrar det). Ett enkelt vardagsbröd som passar att rosta 👍. Receptet kommer från 'Vår kokbok'. I originalreceptet står det att brödet ska bakas ut till ett stort, eller två mindre, runda bröd, men jag föredrar att grädda den här typen av bröd i formar för att få jämna och fina skivor. Om du vill göra runda bröd, som gräddas på bakpappersklädd plåt, så står det att ett stort bröd ska gräddas i ca 40 minuter och två mindre bröd ska gräddas i 30 minuter, men det är alltid säkrast att ta tempen på brödet. Det är färdigt när det är 98 C inuti. 

Matbröd med kross
2 limpor
2 dl vetekross eller rågkross
4 dl vatten
5 dl mjölk eller fil
50 g jäst
2 tsk salt
2 msk olja eller smält smör
13 - 14 dl rågsikt
lite matfett till att smöra formarna med

Gör så här: 
Blanda valt kross med vattnet i en gryta. Låt det koka i ca 10 minuter så det blir en gröt. Rör om då och då. Häll gröten i en degbunke och tillsätt mjölken eller filen. Blanda detta och låt det svalna till 37 C. 

Smula ner jästen och rör tills den lösts upp helt. Ha i saltet samt oljan eller det smälta smöret. Arbeta in rågsikten tills du har en smidig och klibbfri deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den en stund. Lägg tillbaka den i bunken. Lägg på ett lock eller täck med en duk eller med plastfolie. Låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 40 minuter. 

Smöra 2 brödformar à 1 ½ l med lite matfett (eller klä en plåt med bakplåtspapper om du vill göra runda bröd). Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 2 lika stora delar. Forma dem till limpor och lägg dem i formarna (eller forma dem till runda bröd och lägg dem på plåten). Täck dem med en bakduk och låt dem jäsa i ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C. Grädda i den nedre delen av ugnen i ca 30 - 40 minuter, tills bröden är 98 C inuti. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna på galler under bakduk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.