torsdag 30 mars 2017

Bulgursallad med rödbetor, kanelmarinerade linser och fetaostsås


Den här underbara salladen är inspirerad av en av mina favoriträtter, rostade rödbetor med kanelmarinerade linser och fetaostsås. Jag blandade kokt kall bulgur med linserna och hade i kokta rödbetor. Vi serverade sedan denna matiga sallad med kokt broccoli, fetaostsås (se recept längre ner i detta inlägg) och focaccia smaksatt med lite vitlök, timjan och rosmarin (se recept här). Det var helt fantastiskt gott! 😋

Maken köpte kravmärkta, närodlade, rödbetor som var jättegoda och söta i smaken. De smakade faktiskt nästan exakt som de rödbetor vi brukar odla själva. Nu längtar jag tills det är dags att så egna rödbetor så att det finns smarriga hemodlade betor att mumsa på under sensommaren och hösten. 

Recepten på våra ständigt återkommande tillbehör pizzasallad och squashröra hittar du här och här . 

Bulgursallad med rödbetor och kanelmarinerade linser
ca ½ sats kanelmarinerade linser (se separat recept längre ner)
Bulgur:
2 dl bulgur
4 dl vatten
2 krm salt
Rödbetor:
500 g färska rödbetor
vatten till kokning
1 - 2 krm torkad timjan 
ca 1 krm vitlökspulver
ca ½ tsk citronpeppar eller ca 2 krm salt + 1 krm grovmalen svartpeppar (ta mer eller mindre efter smak)

Gör så här: 
Börja med att göra linserna (se separat recept). Gör dem gärna minst dagen innan. Gör sedan bulgurn. Koka upp vattnet med saltet i en kastrull. Tillsätt bulgurn och låt den koka på svag värme i ca 10 minuter, eller enligt anvisningarna på paketet. Fluffa upp bulgurn med en gaffel och låt den kallna. 

Koka rödbetorna i vatten tills de är mjuka men fortfarande har lite spänst i mitten. Låt dem svalna en stund. Skala dem sedan och skär dem i mindre bitar. Krydda dem med timjan,vitlökspulver och citronpeppar (eller salt och svartpeppar). Blanda bulgurn med linserna i en skål eller bunke. Ha i rödbetorna. Låt det stå kallt i minst 30 minuter så att smakerna hinner sätta sig. 

Kanelmarinerade linser
2 dl små linser, gröna linser eller belugalinser
Vatten till blötläggning och till kokning.
1 lagerblad till kokning
Marinad: 
½ dl olivolja
1/4 dl vitt vin 
1 msk tomatpuré
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk kinesisk soja (jag använder Mrs Cheng´s)
½ msk balsamicovinäger
1 - 2 tsk rivet citronskal
1 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk torkad timjan
1 ½ tsk italiensk salladskrydda
1 krm malen kanel

Gör så här:
Lägg linserna i ett durkslag eller en trådsil. Skölj dem under rinnande kallt vatten. Lägg linserna i en bunke och häll på kallt vatten så det täcker plus lite till eftersom de sväller. Låt dem stå i ca 30-40 minuter. Häll tillbaka allt i durkslaget eller silen och skölj av linserna igen. 

Koka upp 3 dl vatten i en kastrull. Tillsätt linserna och lagerbladet. Koka upp och rör om. Sänk värmen. Låt det småkoka i ca 20-30 minuter eller tills linserna är mjuka. Häll allt i durkslaget eller trådsilen. 

Rör ihop alla ingredienser till marinaden i en skål. Blanda ner de varma linserna och vänd runt dem försiktigt. Täck skålen med plastfilm eller ett lock och ställ den i kylen. Låt linserna stå och dra åt sig marinaden över natten. 

Tips! Jag använde bara halva satsen ovan. De överblivna linserna går jättebra att frysa in i en plastlåda med lock och spara tills en annan gång. Låt dem tina i kylen och sedan stå ca 10 minuter i rumstemperatur innan serveringen. 

Fetaostsås med paprika
ca 2 - 3 dl avrunnen fil (se här)  eller  turkisk yoghurt
2 msk stark ajvar relish  
100 g fetaost eller salladsost  
1 tsk paprikapulver
1 krm grovmalen svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
lite salt efter smak

Gör så här: 
Mosa osten tillsammans med lite av den avrunna filen eller yoghurten. Jag brukar göra detta i en liten matberedare men det går att göra med hjälp av en gaffel i en skål. Tillsätt resten av filen eller yoghurten och de övriga ingredienserna. Blanda ihop allt ordentligt. Smaka av såsen med salt. Häll över den i en skål och ställ den i kylen. Låt den stå i minst 1 timme innan serveringen (jag brukar göra såsen dagen innan den ska serveras). 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.