torsdag 11 oktober 2018

Tomatsoppa med röda linser, timjan och basilika


Under sommaren kokade jag flera satser squashröra. I den röran ingår det avrunna hela burktomater, vilket innebär att det blir en hel del tomatspad över. Jag brukar frysa in det överblivna tomatspadet för att sedan använda det i såser eller soppor. En del av det sparade spadet använde jag häromdagen som bas i denna delikata tomatsoppa, med linser, timjan och basilika. Tillsammans med ett gott och frasigt bröd blev den enkla soppan en riktig höjdarmåltid 😋

Tomatsoppa med röda linser, timjan och basilika
1 msk olivolja
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 - 2 färska chilifrukter (jag använde 2 små starka chilis)
12 ½ dl tomatspad eller tomatjuice alternativt 500 g passerade tomater + 7 ½ dl vatten 
2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk torkad timjan
1 lagerblad
2 ½ dl torra röda linser
2 ½ dl grädde
Örtsalt, grovmalen svartpeppar och färsk basilika efter smak

Gör så här:
Skala och finhacka löken och vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken och chilin. Låt allt steka under omrörning i 1 - 2 minuter. Häll i tomatspadet (eller juicen alternativt de passerade tomaterna + vattnet). Smula ner buljongtärningarna och ha i timjan och lagerblad. Lägg linserna i en trådsil eller i ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten. Låt dem rinnaa av. Ha sedan i dem i grytan och rör om. Låt soppan koka upp. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar. Låt soppan puttra på svag värme i ca 40 - 50 minuter eller tills linserna är så mjuka som du vill ha dem. Fiska upp lagerbladet och släng bort det. Rör ner grädden och låt den bli varm. Späd ev. soppan med lite vatten om du tycker att den blir för tjock. Smaka av soppan med örtsalt, svartpeppar och hackad färsk basilika. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.