söndag 14 oktober 2018

Grythyttebröd


Receptet på dessa runda och goda limpor kommer från matklubben (se här). De påminner ganska mycket om en annan limpa, som jag brukar baka (se här). Denna variant innehåller dock lite mindre farinsocker, så den är därmed en anings aning nyttigare (även om inget av bröden kanske kan anses vara direkt nyttig på grund av att de är ganska söta). Goda är de i vilket fall som helst. Speciellt tillsammans med ett kokt ägg. Mums!😋

Grythyttebröd
blir 3 runda limpor
50 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37 C varmt
2 rumsvarma ägg
175 g farinsocker
2 tsk salt
ca 1 kg rågsikt + ev. lite mer till utbakingen

Gör så här:
Klä en plåt med bakplåtspapper. Smula ner jästen i en degbunke. Häll i vattnet och rör om eller vispa tills jästen lösts upp helt. Tillsätt äggen och saltet och rör om ordentligt. Arbeta in rågsikten, lite i taget, tills du får en smidig klibbfri deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. 

Dela sedan degen i 3 lika stora delar. Forma dem till runda limpor och lägg dem på plåten. Täck bröden med bakduk och låt dem jäsa i ca 2 timmar. 

Värm upp ugnen till 200 C. Grädda bröden i den nedre delen av ugnen i ca 40 minuter, eller tills de är 98 C inuti. Ta ut dem ur ugnen och låt dem kallna på galler under duk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.