lördag 6 oktober 2018

Brödrutor med linfrö och grahamsmjöl


Jag tycker det är väldigt smidigt att baka portionsbröd i långpannan eftersom det går mycket snabbare än att trilla jämnstora runda bullar. För att göra rutorna lite nyttigare, och mer fiberrika, så hade jag i grahamsmjöl och linfrön. Dessutom använde jag kall fil i degen och lät den jäsa över natten för att ge brödet lite mer karaktär. Brödrutorna blev riktigt mumsiga och hade lagom mycket tuggmotstånd. Ett lättbakat och gott frukostbröd 👍. 

Tips! Jag hade bara torrjäst hemma men du kan prova att byta ut den mot 50 g färsk jäst om du vill. (Om du använder färsk jäst är det bättre att låta degen stå och jäsa i rumstemperatur istället för på en varm plats). Skriv gärna en kommentar om resultatet 😊. 

Brödrutor med linfrö och grahamsmjöl
blir ca 20 - 24 stycken, beroende på storlek
1 L lättfil
3 msk honung
3 tsk salt
2 dl linfrö
1 paket torrjäst, à ca 12 g
4 dl grahamsmjöl
ca 12 - 13 dl vetemjöl

Gör så här:
Kväll dag 1: Rör ihop filen med honungen och saltet i en degbunke. Ha i linfröna. Blanda torrjästen med grahamsmjölet och rör ner det i bunken. Tillsätt vetemjölet, lite i taget, tills du fått en smidig deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Lägg tillbaka degen i bunken. Täck bunken med ett lock, plastfolie eller trä över en stor plastpåse. Ställ bunken på en varm plats (jag ställde min i skåpet ovanför kylen) och låt den stå över natten, ca 12 timmar. 

Morgon dag 2: Klä en normalstor långpanna, ca 30 x 40 cm, med 2 bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Kavla ut den till en rektangel som mäter ca 30 x 40 cm. Lägg den i långpannan. Nagga ytan med en gaffel och markera 20 - 24 rutor i degen med en kniv eller med en degskrapa. Lägg på en bakduk och ställ långpannan på spisen. Låt brödet jäsa i ca 30 - 40 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225 C (det tar ca 25 minuter). 

Sätt in långpannan i mitten av ugnen och grädda brödet i ca 15 - 20 minuter eller tills det är 98 C inuti. Ta ut långpannan och stjälp upp brödet, upp och ner, på ett brödgaller. Dra bort bakplåtspapperen och vänd på brödet igen. Låt det kallna under en bakduk. Dela brödet i rutor. Frys in det bröd som inte går åt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.