tisdag 2 oktober 2018

Pasta med krämig blomkålssås och pankoströssel


Jag trodde att den här maträtten skulle bli lite tam och tråkig, men pankoströsslet tillförde både smak och struktur så slutresultatet blev mycket godare än vad jag trodde att det skulle bli 👍. Mitt ena syskonbarn var här och käkade denna pasta tillsammans med mig och hon tyckte att det var jättegott. Hon fick med sig receptet och har redan sedan dess hunnit testat det på sin familj. Trots att hon först möttes med viss skepticism (lätt underdrift 😉) av de andra familjemedlemmarna, så tycke de till slut ändå att maten var riktigt god. Med andra ord är detta en snäll och beskedlig maträtt som även passar den som inte är så van vid att käka vegetariskt. 

Pasta med krämig blomkålssås och pankoströssel
ca 4 portioner
400 g blomkål i bitar, färsk eller upptinad fryst
1 gul lök
1 - 2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
½ dl vitt vin (kan bytas mot vatten)
2 tsk grönsaksfond
½ tsk torkad timjan
2 ½ dl grädde
1 ½ - 2 dl riven lagrad ost
salt och grovmalen svartpeppar efter smak
ca 400 g pasta
vatten och salt till pastakoket
Pankoströssel
1 msk olivolja
1 ½ dl panko
1 krm salt
1 krm torkad timjan
1 krm torkad basilika
1 krm torkad oregano
1 krm paprikapulver
½ krm grovmalen svartpeppar

Gör så här
Hacka blomkålen. Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en stekpanna. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 2 - 3 minuter. Tillsätt blomkålen och låt den steka med i ca 8 - 10 minuter. Ha i vitlöken och timjan och låt allt steka i ytterligare någon minut. Häll i vinet och låt det koka in. Tillsätt grädden och låt det puttra på svag värme i ca 4 - 5 minuter. Lägg över allt i en mixer eller matberedare och mixa slätt (det går också att lägga över alltihop i en bunke och mixa med en stavmixer). Smaka av med salt och svartpeppar. Ställ undan såsen så länge. 

Hetta upp oljan till pankoströsslet i en stekpanna. ha i pankon och alla kryddorna. Låt det steka på medelvärme under omrörning tills pankon fått lite färg. Häll sedan strösslet i en skål och ställ undan den så länge. 

Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av pastan men ta först undan 1 - 2 dl av kokvattnet. Häll tillbaka pastan i grytan och sätt tillbaka den på värmen igen. Rör ner blomkålssåsen och tillsätt osten. Värm alltihop några minuter under omrörning (OBS! det får inte koka!). Späd med det sparade kokvattnet tills du får en lagom krämig konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar.

Fördela pastan på tallrikar och ha på pankoströsslet. 


2 kommentarer:

  1. Spännande! Det här ska jag testa i helgen. Tack för tipset :)

    SvaraRadera
  2. Vad roligt att du ska provlaga detta :) hoppas att du tycker att det är gott. Jag tror att receptet kommer från en brittisk receptsida, men jag samlar på mig så mycket recept så att jag tyvärr ibland glömmer bort vart de kommer ifrån :(. Lycka till med matlagningen. Ha en trevlig helg! :)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.