onsdag 24 oktober 2018

Auberginegratäng med frasigt täcke


Den här härligt krämiga auberginegratängen är ytterligare en av alla de maträtter som visar sig bli betydligt godare än vad jag tror att de ska bli när jag läser receptet. Jag gjorde inga större förändringar i originalreceptet (som jag tyvärr inte vet vart jag har hittat) utan jag hade bara i lite marinerade soltorkade tomater för att få extra smak. Mycket gott! 😋

Obs! Toppingen förlorar sin frasighet när gratängen stått ett tag. 

Auberginegratäng med frasig topping
ca 4 portioner
lite matfett till formen
ca 1 kg aubergine (ca 3 normalstora)
½ tsk salt
½ - 1 dl hackade marinerade soltorkade tomater
Sås: 
6 dl standardmjölk
3 ½ - 4 msk vetemjöl
ca ½ tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
ca 2 dl riven lagrad ost
Topping:
3 skivor franska, gärna dagsgamla 
25 g smör
1 vitlöksklyfta
2 msk hackad persilja, färsk eller fryst

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 200 C och klä 2 plåtar med bakplåtspapper. Skölj auberginerna och skär dem i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dem i ett lager på plåtarna. Grädda dem i den övre delen av ugnen i ca 20 minuter eller tills de mjuknat och fått lite färg. Ta ut auberginen ur ugnen och ha på saltet. Låt auberginen svalna under tiden som du gör såsen. 

Vispa ihop mjölken med mjölet och saltet i en gryta. Låt det koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt såsen småkoka i ca 10 - 15 minuter. Ta av grytan från värmen och rör i osten. Låt den smälta. Smaka av såsen med svartpeppar och ev. mer salt. 

Höj ugnsvärmen till 225 C. Smörj en ugnsfast form, som rymmer ca 2 l, med lite matfett. Lägg lite av såsen i botten av formen. Varva sedan aubergineskivorna med saltet, de soltorkade tomaterna och såsen. Avsluta med ett lager sås. 

Mixa brödet till toppingen så att det blir små smulor. Smält smöret. Blanda det med brödsmulorna. Pressa ner vitlöksklyftan och ha i persiljan. Blanda detta väl. Strö sedan ut blandningen i ett jämnt lager ovanpå såsen i formen. Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 15 - 20 minuter. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.