måndag 8 oktober 2018

Gratinerad potatisgnocchi med paprika och feta


Denna krämiga och gratäng med gnocchi, paprika och feta var helt sagolikt god. Hemmagjord potatisgnocchi är enkelt att göra men det tar lite tid. Jag brukar därför göra en rejäl sats en ledig dag och sedan frysa in dem okokta. Det funkar jättebra. När jag vill ha dem så kokar jag bara upp vatten, häller i några frysta gnocchi och låter dem koka några minuter tills de flyter upp. Smidigt! Om du inte har tid och lust att göra egna potatisgnocchi så går det naturligtvis lika bra att använda köpta. 

Gratinerad potatisgnocchi med paprika och feta
4 - 6 portioner
ca 1 kg potatisgnocchi, köpt eller hemmagjord (se här)
vatten och salt till kokning
125 - 150 g fetaost
lite matfett till formen
Sås: 
250 g krossade tomater
2 inlagda grillade paprikor
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkad oregano
ca ½ tsk salt
1 - 2 krm grovmalen svartpeppar
2 dl crème fraiche

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C och smörj en ugnsfast form med lite matfett. Koka upp ca 3 l vatten i en stor gryta. Tillsätt ca 1 tsk salt. Rör om. Ha i ca hälften av gnocchin och låt dem koka tills de flyter upp. ta upp dem med en hålslev eller liknande och låt dem rinna av i ett durkslag. Lägg dem sedan i formen. Upprepa detta med resterande gnocchi. 

Sås: Lägg de krossade tomaterna i en kastrull. Häll av paprikorna och finhacka dem. Ha i dem i kastrullen. Pressa ner vitlöksklyftan och tillsätt oregano, salt och svartpeppar. Låt såsen koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen under kastrullen så att såsen bara småkokar. Lägg på ett lock och låt såsen puttra i ca 15 minuter. Rör om då och då. Ta av kastrullen från värmen och mixa såsen slät. Rör ner crème fraichen och smaka sedan av såsen. 

Blanda såsen lite försiktigt med gnocchin i formen. Smula på fetaosten. Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 20 - 30 minuter, tills gratängen bubblar och osten fått lite färg. Ta ut formen ur ugnen och låt den gärna stå en stund innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.