onsdag 9 juni 2021

Tortillattårta med böndipp och oliver


Dagens recept är en smakrik och god tortillatårta som jag lagade för ett tag sedan. Tillsammans med färska grönsaker, majskorn och en klick crème fraiche blev det en mycket mumsig vegetarisk middag, som jag gärna äter fler gånger. 

Tortillatårta med böndipp & oliver
ca 4 portioner
8 mjuka vetetortillas (1 paket mellanstora)
150 g riven ost
ca 20 hackade gröna pimentofyllda oliver
lite matfett till formen
Böndipp:
400 g kokta svarta bönor (se häralternativt 2 tetror eller 2 normalstora burkar konserverade svarta bönor
½ dl olivolja 
ca ½ dl vatten
1 msk pressad lime 
1 pressad vitlöksklyfta
1-1½ dl riven lagrad prästost, eller liknande
½ tsk malen koriander
2-3 krm salt
Tomatsås:
1 msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta 
1 msk tomatpuré
1 krm malen spiskummin
1 krm malen koriander
1 - 2 krm chilipeppar
500 g krossade tomater
1 tsk ättikssprit, 12 %
2 tsk råsocker
½ tsk salt
1 krm torkad oregano
ca 2 - 3 tsk hackad inlagd jalapeno, (ta mer om du vill ha riktigt het smak)

Gör så här: 
Börja med att göra böndippet och ställ det kallt i minst en timme (går att göra i förväg och förvara i kylen eller frysen tills det ska användas).

Det blir bäst att använda en mixer eller matberedare med knivar men det funkar att mosa ihop allt med en gaffel om du inte har någon maskin. Om du använder konserverade bönor så häll av dem i ett durkslag, skölj av dem under rinnande kallt vatten och låt dem rinna av ordentligt innan de används. Mixa alla ingredienser till ett slätt dipp. Smaka av dippet och lägg det i en burk. Ställ den i kylen i minst 1 timme innan den ska användas. (Dippet går bra att frysa). 


Gör sedan tomatsåsen (den går också att förbereda och förvara i kylen eller frysen).

Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en kastrull. Ha i löken och vitlöken och låt det steka på medelvärme i ca 5 minuter. Löken ska mjukna men inte få färg. Tillsätt tomatpurén och kryddorna låt det steka under omrörning i ytterligare ca 1 minut. Ha i de krossade tomaterna, ättikan, sockret,saltet, oreganon och jalapenon. Rör om  och låt det koka upp. Sänk sedan värmen under kastrullen så att såsen bara småkokar. Lägg på ett lock och låt såsen puttra på svag värme i ca 30 - 40 minuter. Rör om då och då under tiden. Smaka av. 

Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en 20 cm springform. Smörj insidan av formen med lite matfett. Bred ca 1/7 av böndippet på ett tortillabröd. Lägg brödet i formen. 


Strö på lite av de hackade oliverna. Häll på knappt 1/8 av såsen och strö på ca 1/8 av osten. Lägg på ett nytt bröd med böndipp på. Ha på oliver, sås och ost. Upprepa sedan detta tills bröden är slut. (Det översta tortillabrödet ska inte ha något böndipp). Avsluta med sås och ost. 




Sätt in formen på gallret i den nedre delen av ugnen (sätt gärna en tom plåt i botten av ugnen i fall formen läcker). Grädda i ca 30 min. Ta ut formen ur ugnen och låt den stå i några minuter innan den öppnas. Skär tårtan i bitar och servera dem gärna med färska grönsaker, majskorn och en klick crème fraiche. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.