onsdag 30 juni 2021

Tager vad man haver wok

 

Nu när vi kan skörda grönsaker på lotten så blir matlagningen ganska improviserad. Denna gång skördade vi gröna bönor, en zucchini, en bunt mangold och grönkål som, tillsammans med lite lök och vitkål ur kylen, hamnade i en mumsig wok. Idén till woksåsen fick jag när jag kollade på ett recept som Pahla B delade med sig av på Youtube (se här). Vi käkade grönsakswoken med jasminris och råkost. Enkelt och gott! 

Tager vad man haver wok
ca 4 - 5 portioner
1 - 2 msk rapsolja
ca 1 ½ liter blandade grönsaker, skurna i bitar (jag använde hackad gul lök, grovt hackad vitkål, tärnad zucchini, gröna bönor, samt grovt hackad mangold och grönkål) 
Salt och grovmalen svartpeppar efter smak
Woksås: 
1 ½ dl hett vatten
½ dl kinesisk soja alternativt japansk soja
½ dl flytande honung
1 -2 tsk sambal oelek
1 - 2 msk risvinäger
1 - 2 tsk finriven färsk ingefära alternativt 2 krm malen torkad ingefära 
1 - 2 finhackade vitlöksklyftor alternativt 1 - 2 krm vitlökspulver eller lökpulver
1 ½ - 2 msk mörk majsenaredning

Gör så här:
 Vispa ihop alla ingredienser till såsen i en skål och ställ undan den så länge. 
Hetta upp oljan i en wokpanna eller i en stor stekpanna. Stek grönsakerna på hög värme tills de fått fin färg och mjuknat så mycket som du vill att de ska göra. Ett tips är att ha i grönsakerna efter tillagningstid (i mitt fall fick löken och vitkålen steka en stund innan jag tillsatte zucchinin och bönorna och sedan lät allt steka en stund till innan jag till sist tillsatte mangolden och grönkålen). Häll i woksåsen och låt allt koka ihop i några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.