onsdag 23 juni 2021

Broccolibollar och stuvade makaroner

 

Idag blir det vegetarisk husmanskost, i form av broccolibollar med stuvade makaroner, här på bloggen. För att göra de grönprickiga bollarna använde jag mig av ett recept på broccolibiffar (se här)  (originalreceptet på biffarna kommer från Tasteline). Bollarna blev supergoda och höll ihop förvånansvärt bra vid stekning. Det var bara några enstaka, lite större, broccolibitar som smet iväg i stekpannan. Summan av kardemumman är ändå att detta är ett recept som jag kommer att använda igen 👍.

Broccolibollar
ca 24 bollar
500g broccoli, färsk eller fryst (jag använde fryst)
3 - 4 ägg (jag hade i 3 stora ägg som vägde ca 65 - 70 g styck)
1 pressad vitlöksklyfta alternativt 1 krm vitlökspulver eller 1-2 krm lökpulver
1 tsk trocomare örtsalt alternativt ca ½ tsk salt
2 krm grovmald svartpeppar
2- 3 krm torkad oregano
2 - 3 krm torkad basilika
2 - 3 krm torkad timjan
ca 2 dl riven stark ost, t.ex. prästost eller Västerbottenost
ca 2 - 2 ½ dl ströbröd (börja med den mindre mängden och tillsätt mer om det behövs)
Smör eller matolja till stekning 

Gör så här:
Koka broccolin i ca 5-7 minuter (beroende på storlek). Den ska inte bli helt mjuk utan fortfarande vara spänstig. Häll upp broccolin i ett durkslag och låt den rinna av ordentligt. Låt den svalna lite och krama sedan ur så mycket som möjligt av vätskan ur den med hjälp av händerna. 

Hacka broccolin grovt. Lägg hacket i en bunke. Rör ner resten av ingredienserna och blanda allt ordentligt. Ta en liten klump av smeten i handen och forma en rund och fin boll. Lägg den på en tallrik. Upprepa detta med resten av smeten. Ställ sedan bollarna kallt i ca 15 minuter. 

Hetta upp lite olja eller smör i en stekpanna. Lägg i bollarna och stek dem i ca 7 - 8 minuter, eller tills de har fått fin färg runt om och känns stumma och fjädrar tillbaka lite när du trycker på dem.

Stuvade makaroner
2 - 4 dl vatten (börja med den mindre mängden och tillsätt mer om du tycker att det behövs)
6 dl gammeldags idealmakaroner (ca 300g) 
3/4 - 1 tsk salt
10 dl standardmjölk, 3 % fett
½ - 1 krm malen vitpeppar
ev. lite hackad persilja

Gör så här: 
Koka upp vatten, mjölk och salt i en gryta. Tillsätt makaronerna. Koka upp allt igen under omröring. Sänk värmen under grytan och låt pastan småkoka i ca 20 minuter. Rör om då och då under tiden för det bränner lätt fast. Späd ev. med mer vatten om du tycker det blir för tjockt. Ha i vitpepparn och smaka av. Dekorera eventuellt med lite hackad persilja. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.