måndag 14 juni 2021

Kikärtsgratäng med champinjoner och timjan

 

Dagens recept är en mycket mumsig kikärtsgratäng, med champinjoner och timjan, som jag gjorde för ett tag sedan. Vår yngsta dotter och hennes sambo fick varsin portion, och de tyckte också att gratängen var supergod. Till gratängen serverade vi ugnsstekt potatis, råkost och en klick vinbärsgelé. Det blev en riktigt lyckad smakkombination som jag mer än gärna äter fler gånger. 

Kikärtsgratäng med champinjoner och timjan
ca 4 portioner
1 msk smör + lite extra till att smöra formen med
200 g skivade champinjoner, färska eller frysta
1 gul lök
2 ½ dl mjölk (går att ersätta med vatten, men då blir gratängen inte riktigt lika krämig)
2 dl crème fraiche
1 tsk kinesisk soja
2 - 3 tsk dijonsenap
1 tsk torkad timjan
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm liquid smoke
ca 3/4 svampbuljongtärning
400 - 450 g kokta kikärtor (se här) alternativt 2 tetror eller normalstora plåtburkar med konserverade kikärtor (avhällda och avsköljda)
salt efter smak
ca 2 dl riven lagrad ost till gratineringen

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C och smörj en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. Skala och finhacka löken. Stek svampen utan fett tills vätskan som den ger ifrån sig har dunstat. Tillsätt smöret och löken. Låt allt steka på medelvärme i ca 8 - 10 minuter. Ha i mjölk, crème fraiche, soja, senap, timjan, svartpeppar och liquid smoke. Smula i buljongtärningen och rör ner kikärtorna. Rör om. Låt allt småkoka i ca 10 minuter. Smaka av med salt. Häll röran i formen och strö på den rivna osten. Grädda i mtten av ugnen i ca 20 - 25 minuter, tills osten smält och fått fin färg.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.