Dessa ljuvliga rabarberrutor bjöd jag på till midsommarfikat. Jag gräddade smeten i en något mindre långpanna en den vanliga. Om du inte har den möjligheten funkar det bra att grädda kakan i en normalstor långpanna, som oftast mäter 30 x 40 cm, men det kan vara lite svårare att breda ut smeten. Tänk också på att gräddningstiden blir kortare, eftersom kakorna blir tunnare. En minskning med ca 5 minuter kanske kan vara lagom. Jag är dock osäker på detta, så det bästa är att känna i mitten av kakan med en sticka (kakan är färdig när stickan är torr).
Rabarberrutor
200 g smör
6 dl strösocker
4 ägg
6 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
ca 6 dl fint skuren rabarber
Gör så här:
Värm upp ugnen till 200 C och lägg ett bakplåtspapper i en mindre långpanna, ca 33 x 23 cm. Lägg smöret i en gryta och låt det smälta på svag värme. Ta av grytan från värmen och tillsätt sockret. Knäck äggen och rör i ett i taget i smör-sockerblandningen. Blanda mjölet med vaniljsockret och bakpulvret i en bunke. Ha sedan i blandningen i smeten. Rör slätt. Bred ut smeten i formen. Fördela rabarberbitarna jämnt över hela ytan. Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda kakan i ca 35 minuter (känn med sticka i mitten, den ska komma ut torr). Ta ut formen ur ugnen. Dra över kakan till ett bakgaller och låt den kallna under en bakduk. Skär kakan i rutor när den har kallnat. Förvara kakorna i kylen eller i frysen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.