onsdag 2 juni 2021

Orientalisk linsgryta

 

Den här orientaliska linsgrytan smakade förträffligt gott tillsammans med couscous och en kall yoghurtsås med mynta. Mums! Grytan ska egentligen smaksättas med harissa, men eftersom harissa innehåller vitlök (vilket jag ju är allergisk mot) så bytte jag ut den mot sambal oelek. Det funkade finemang, även om jag naturligtvis skulle ha föredragit att använda harissa. 

Orientalisk linsgryta
ca 4 - 5 portioner
Linserna: 
2 dl torra gröna linser
Vatten till blötläggning
Grytan: 
1 msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta (kan uteslutas)
300 g morötter
3 msk tomatpuré
2 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
1 tsk torkad mynta
1 - 2 tsk harissa (en orientalisk chilipasta som brukar finnas att köpa på tub, kan ersättas med sambal oelek)
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 lagerblad
De blötlagda linserna
Salt och grovmalen svartpeppar efter smak
Till servering:
Couscous samt en kall yoghurtsås med mynta (se här och här)

Gör så här: 
Häll linserna i en trådsil eller i ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten. Lägg dem sedan i en bunke och häll på kallt vatten så att det täcker linserna plus lite till. Låt dem stå i ca 30 minuter. 

Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och skär dem i små jämnstora tärningar. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och morötterna och låt dem steka på medelvärme i ca 7 - 8 minuter. Tillsätt vitlök, tomatpuré, spiskummin, koriander, mynta och harrissa. Låt allt steka under omrörning i någon minut. Häll i vattnet. Smula ner buljongtärningen och tillsätt lagerbladet. Häll av linserna och ha sedan i dem i grytan. Rör om ordentligt. Låt grytan koka upp under lock. Sänk sedan värmen under grytan så att den bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 30 - 40 minuter, eller tills linserna är mjuka men inte mosiga. Fiska upp lagerbladet och kasta det i komposten. Smaka av grytan med salt och svartpeppar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.