Jag gillar nästan alla former av gratinerad pasta. Förutom pastagratäng och lasagne så är cannelloni en av mina favoriter. Det är dock lite tidskrävande att göra cannelloni från grunden. Om du vill förenkla receptet kan du använda köpt, färsk pasta samt köpt tomatsås och ostsås. Det går åt 12
pastaplattor, à ca 10 x
Cannelloni med broccoli och blomkål
ca 4 portioner
Pastadeg:
3 ägg
300 g vetemjöl
ca 1 msk kallt vatten
lite mannagryn och extra vetemjöl till utbakningen
Fyllning:
ca 250 g broccoli, ansad och avsköljd
ca 250 g blomkål, ansad och avsköljd
250 g färskost, typ kesella, kvarg eller ricotta
2 dl riven lagrad ost
ca 1 tsk italiensk salladskrydda, köpt eller hemmagjord (se här)
1 krm grovmalen svartpeppar
salt efter smak
Tomatsås:
1 ½ - 2 tsk olivolja
1 finhackad, liten vitlöksklyfta
2 tsk tomatpuré
250 g krossade tomater
1 - 2 krm lökpulver
1 - 2 krm torkad basilika
1 - 2 krm torkad oregano
1 - 2 krm torkad timjan
1 krm grovmalen svartpeppar
1-2 krm salt
Vit sås:
7 ½ - 8 dl standardmjölk (med 3 % fett)
4 msk vetemjöl
ca 3/4 tsk salt
en liten nypa malen vitpeppar
Övrigt:
lite matfett till att smöra formen med samt ev. 1 ½ - 2 dl riven ost till gratinering
Gör så här:
Degen: Blanda ihop alla ingredienser till pastadegen, för hand eller i en matberedare (arbeta inte degen för länge). Platta till degen och slå in den i plastfolie. Lägg den sedan i kylen.
Fyllningen: Förväll broccoli och blomkålen i lättsaltat vatten i ca 2 - 3 minuter. Häll av kokvattnet och låt sedan grönsakerna rinna av, och kallna, i ett durkslag. Rör ihop färskosten med den rivna osten, salladskryddan, pepparn och saltet i en bunke. Krama ur vätskan ur broccolin och blomkålen med hjälp av händerna. Hacka sedan den urkramade broccolin och blomkålen. Vänd ner de hackade grönsakerna i kesellaröran. Smaka av med salt. Täck bunken och ställ den i kylen.
Sätt ugnen på 200 C.
Tomatsåsen: Blanda alla ingredienser till tomatsåsen i en kastrull. Låt det koka upp under lock och sedan småkoka på svag värme i ca 20 minuter. Rör om i botten då och då. Smaka av såsen och ställ undan den så länge.
Den vita såsen: Vispa under tiden ihop alla ingredienser till den vita såsen i en gryta. Låt det koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen under grytan så att såsen bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 15 minuter. Rör regelbundet om i botten av grytan för det bränner lätt fast. Smaka av såsen.
Smörj en rektangulär ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. Häll i lite mindre än hälften av den vita såsen. Ställ sedan undan formen så länge.
Kavla ut degen.
Fyllningen: Förväll broccoli och blomkålen i lättsaltat vatten i ca 2 - 3 minuter. Häll av kokvattnet och låt sedan grönsakerna rinna av, och kallna, i ett durkslag. Rör ihop färskosten med den rivna osten, salladskryddan, pepparn och saltet i en bunke. Krama ur vätskan ur broccolin och blomkålen med hjälp av händerna. Hacka sedan den urkramade broccolin och blomkålen. Vänd ner de hackade grönsakerna i kesellaröran. Smaka av med salt. Täck bunken och ställ den i kylen.
Sätt ugnen på 200 C.
Tomatsåsen: Blanda alla ingredienser till tomatsåsen i en kastrull. Låt det koka upp under lock och sedan småkoka på svag värme i ca 20 minuter. Rör om i botten då och då. Smaka av såsen och ställ undan den så länge.
Den vita såsen: Vispa under tiden ihop alla ingredienser till den vita såsen i en gryta. Låt det koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen under grytan så att såsen bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 15 minuter. Rör regelbundet om i botten av grytan för det bränner lätt fast. Smaka av såsen.
Smörj en rektangulär ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. Häll i lite mindre än hälften av den vita såsen. Ställ sedan undan formen så länge.
Kavla ut degen.
Med pastamaskin: Dela degen i fyra lika stora delar. Kör en del i taget till tjocklek nr 5 i pastamaskinen. Lägg den utkavlade degremsan på lite mannagryn & skär den i tre lika stora rektanglar. Upprepa detta med de andra degbitarna. Det ska sammanlagt bli 12 tunna pastaplattor.
Utan pastamaskin: Kavla ut degen till en mm-tunn rektangel på en mjölad arbetsyta. Skär den i 12 jämnstora rektanglar. Lägg dem på lite mannagryn så fastnar de inte lika lätt på bänken.
Fördela fyllningen på mitten av pastaplattorna. Rulla ihop dem och lägg dem, med skarven nedåt, i formen. Häll på tomatsåsen och avsluta med resterande vitsås. Se till att såsen kommer ner mellan pastarullarna också (jag brukar fösa isär rullarna lite försiktigt med en stekspade så att såsen kan rinna ner mellan dem). Toppa eventuellt med riven ost. Ställ in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 35 - 40 minuter. Sätt in en tom plåt ovanför formen om ytan blir för mörk innan pastan är klar. Ta ut formen och låt den stå en stund innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.