onsdag 26 maj 2021

Matvetegratäng med broccoli och ost


Dagens recept är en supergod gratäng, innehållande bland annat matvete och broccoli. Jag har aldrig testat att använda matvete i en gratäng förut men det funkade kanonbra. Vi käkade den mumsiga gratängen tillsammans med en rejäl hög med råkost. Det blev en mycket mättande måltid som jag gärna äter fler gånger. 

Matvetegratäng med broccoli och ost
ca 4 portioner
3 dl matvete
4 - 5 dl vatten och 2 krm salt till kokning
lite matfett till formen
Broccolifräs: 
1 msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
400 g broccoli, upptinad fryst eller ansad färsk
2 krm torkad timjan
2 krm torkad oregano
2 krm torkad basilika
2 krm grovmalen svartpeppar
2 krm salt
Äggsmet: 
4 stora ägg, à ca 65 - 70 g eller 5 normalstora ägg, à ca 50 - 55 g
2 ½ dl standardmjölk (3 % fett) alternativt 2 ½ dl grädde (jag använde mjölk)
2 krm salt
2 ½ - 3 dl riven lagrad ost

Gör så här: 

Sätt ugnen på 200 C och smörj en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. 

Lägg matvetet i en kastrull. Häll på vattnet och rör i saltet. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen till den lägsta och låt matvetet puttra i ca 12 - 15 minuter. Stäng av värmen under kastrullen men låt den stå kvar på spisplattan tills allt vatten kokat in i grynen. 

Skala och finhacka löken och vitlöken. Grovhacka broccolin (OBS! om du använder tinad, fryst broccoli ska du krama ur så mycket som möjligt av vätskan innan du grovhackar den). Hetta upp oljan i en stekpanna. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt broccolin och låt den steka i ca 5 minuter. Ha i vitlöken, örterna, saltet och svartpepparn och låt allt steka i ytterligare någon minut. 

Blanda matvetet med broccolifräset i formen. Vispa ihop äggen med mjölken (eller grädden) och saltet. Vänd ner osten. Blanda äggsmeten med matvetet och broccolifräset i formen. Se till att smeten blir jämnt fördelat i hela formen. Släta till ytan. Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen och grädda i ca 35 - 40 minuter (gratängen är färdig när äggsmeten har stelnat ordentligt i mitten av formen). Täck formen med en tom plåt, eller en bit aluminiumfolie, om ytan får för mycket färg innan gratängen är klar. Ta ut formen ur ugnen och låt den gärna stå en stund innan servering. (Gratängen går även att äta kall).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.