måndag 3 maj 2021

Kladdkaka med chokladtryffeltäcke

 

Som jag nämnde i lördags så fyllde min make år nu i helgen, men på grund av rådande restriktioner hade vi inget kalas. Jag bakade ändå en födelsedagskaka, som jag sedan frös in för att bjuda på vid ett senare tillfälle. En bit av kakan sparade jag dock, så att maken fick något gott att smaska på på sin födelsedag. Han tyckte att kakan var ljuvlig. Maken åt kakan bara som den var, men den som vill ha det extra lyxigt kan servera kakan med en klick vaniljglass eller vispad grädde. 

Kladdkaka med chokladtryffeltäcke
blir en kaka à ca 20 cm i diameter
Kaka
100 g smör
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl
Tryffeltäcke
1 dl vispgrädde
1 msk ljus sirap
150 g grovt hackad mörk choklad (jag använde chokladpluppar)
ca 25 g rumsvarmt, mjukt smör

Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 C. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, ca 20 cm i diameter och smörj insidan av kanterna med lite matfett (du kan använda en större form men då måste du minska på gräddningstiden, ca 20 min kanske kan bli lagom). 

Smält smöret i en gryta. Ta av grytan från värmen. Rör i sockret, vaniljsockret och kakaon. Blanda väl. Knäck i äggen och rör om. Vänd ner vetemjölet. Blanda allt till en slät smet. Häll den i formen. Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen och grädda kakan i 25 minuter. Ta ut formen ur ugnen och låt kakan svalna. (Kakan ska kallna i formen. Jag brukar dock ta en stekspade och föra den längs med kanten av kakan så att jag vet att den har släppt från kanterna). Ställ sedan formen i kylen i minst 4 - 5 timmar (jag lät min stå över natten).

Blanda grädden med sirapen i en kastrull och låt det koka upp. Ta av kastrullen från värmen. Ha i chokladen och rör om tills den smält. Klicka i smöret, lite i taget, och rör om. Det ska bli tjockt och glansigt. Häll chokladtryffelsmeten ovanpå kakan i formen. Ställ kakan kallt i minst 3 - 4 timmar (den går alldeles utmärkt att frysa). Skär kakan i bitar, ät och njut! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.