måndag 10 maj 2021

Gratinerad potatisgnocchi med tomatsås, champinjoner och mozzarella

 

Hemmagjord potatisgnocchi är supergott men lite tidskrävande att göra. Jag brukar därför laga dem en ledig dag när jag har gott om tid. Det är inte alltid som vi käkar potatisgnocchin samma dag som jag lagar dem, utan jag fryser oftast in dem (okokta) för att sedan koka, och äta, dem en annan dag. På så sätt blir det inte så mycket arbete på en och samma gång. Senast som jag lagade gnocchi använde jag dem i en smakrik gratäng tillsammans med stekt svamp, tomatsås och mozzarella. Det blev riktigt smarrigt 😋

Gratinerad potatisgnocchi med champinjoner, tomatsås och mozzarella
ca 4 - 6 portioner
1 sats potatisgnocchi (se här) alternativt ca 1 kg köpt potatisgnocchi 
1 msk olivolja
200 g skivade champinjoner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
500 g passerade tomater
2 krm grovmalen svartpeppar
1 lagerblad
½ tsk torkad timjan
½ tsk torkad oregano  
ca 1 tsk örtsalt  eller knappt 1 tsk vanligt salt
färsk basilika efter smak 
1 mozzarellaboll, à ca 125 g
Matfett till att smörja formen med 

Gör så här: 
Börja med att göra potatisgnocchin. (Den går att göra i förväg och förvara i frysen tills den ska användas). Koka dem enligt receptet. Låt dem rinna av ordentligt och lägg dem sedan i en stor smord ugnsfast form.  

Sätt ugnen på 225 C. 

Skala och finhacka löken och vitlöken. Stek svampen utan fett tills den vätska som den ger ifrån sig har dunstat. Tillsätt oljan och löken och låt steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt tomatpurén och vitlöken. Låt allt steka någon minut under omröring. Häll på tomaterna och ha i örtsalt/ salt, timjan, oregano och svartpeppar. Låt såsen puttra på svag värme i ca 30 - 40 minuter. Rör om då och då. Ha i färsk basilika efter smak. Smaka av såsen.

Blanda försiktigt såsen med gnocchin i formen. Häll av lagen från mozzarellaostarna. Strimla osten och fördela den ovanpå gnocchin. Grädda gratängen i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills osten smält och fått fin färg. Ta ut formen och låt den gärna stå en stund innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.