onsdag 5 maj 2021

Pastagratäng med broccoli

 

Idag blir det återigen ett recept på en krämig pastagratäng med broccoli. Broccoli är en av mina favoritgrönsaker att ha i en pastagratäng eftersom den passar så bra tillsammans med ostsås. Jag brukar ibland tillsätt örter eller soltorkade tomater, men denna gång kryddade jag bara med salt och peppar. Gratängen blev kanongod precis som jag hade förväntat mig att den skulle bli 😋.

OBS! Som ni säkert vet vid det här laget så tycker jag om att ha mycket sås i mina pastagratänger. Om du inte vill ha lika mycket sås i din gratäng kan du minska till ca 7 ½ - 8 dl mjölk och 3½ - 4 msk vetemjöl i såsreceptet. Minska även då på saltet och osten. 3/4 tsk salt och ca 2 dl riven ost kan vara lagom. 

Pastagratäng med broccoli
ca 4 - 5 portioner
250 g pasta, torr vikt
400 g broccoli, färsk eller fryst
vatten och salt till kokning
2 krm grovmalen svartpeppar
lite matfett till att smöra formen med
Ostsås: 
10 dl standardmjölk med 3 % fett
5 msk vetemjöl
1 tsk salt
1 liten nypa malen vitpeppar
ca 2 ½ - 3 dl riven vällagrad ost, t.ex. prästost

Gör då här: 

Sätt ugnen på 225 C och smörj en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. 

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av pastan och lägg den i formen. Koka broccolin i lättsaltat vatten tills den är så mjuk som du vill att den ska vara (koktiden varierar beroende på om du valt färsk eller fryst broccoli). Häll av broccolin (dela den i mindre bitar om buketterna är stora och grova) och blanda den med pastan i formen. Blanda även ner svartpepparn. Ställ undan formen så länge.

Såsen: Vispa ihop mjölken med mjölet, saltet och vitpepparn i en gryta. Låt det koka upp under ständig omrörning. Sänk sedan värmen under grytan så att såsen bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 15 minuter. Det är viktigt att röra om i botten med jämna mellanrum för det bränner lätt fast. Smaka av såsen så att mjölsmaken har förvunnit. Koka annars såsen i ytterligare några minuter. Ta av grytan från värmen och rör ner osten. Låt den smälta. Smaka av såsen och häll den sedan i formen. Blanda runt allt så att såsen blir jämnt fördelad. Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen och låt gratängen grädda i ca 25 - 30 minuter, tills den blivit genomvarm och fått lite färg. Ta ut formen ur ugnen och låt den gärna stå en stund innan servering. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.