måndag 17 maj 2021

Allt i ett gratäng med quornfärs

 

Dagens recept är en lättlagad "allt i ett" gratäng med quornfärs. Jag gjorde en snabb variant av gratängmos, genom att använda potatismospulver, men du kan naturligtvis göra vanligt gratängmos istället (på kokt potatis). Gratängen var väldigt smarrig. Nästa gång ska jag dock testa att byta ut den kostsamma quornfärsen mot betydligt mindre kostsamma linser istället, vilket säkert blir minst lika gott. 

Allt i ett gratäng med quornfärs
ca 4 portioner
Snabblagat gratängmos:
10 dl kokande vatten
ca 2 ½ dl potatismospulver (jag använde Felix)
1 stort ägg à ca 65 - 70 g
Färsröra: 
1 msk rapsolja
300 g quornfärs
3 dl fint strimlad purjolök
2 - 3 tsk grillkrydda köpt eller hemmagjord (se här)
1 - 2 krm rökt paprikapulver (ta mer eller mindre efter egen smak)
2 msk tomatpuré
1/4 svampbuljongtärning
2 dl crème fraiche (jag använde lättvarianten)
1 tsk kinesisk soja
ev. lite salt och grovmalen svartpeppar efter smak
Övrigt: 
lite matfett till att smörja formen med
1 - 1 ½ dl riven ost till gratinering

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C och smörj en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. 

Gör moset genom att hälla vattnet i en bunke och vispa ner mospulvret. låt det svalna lite och blanda sedan i ägget. Klicka moset i ett jämnt lager längs kanten av formen. Ställ sedan undan formen så länge. 

Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i färsen och purjolöken och låt det steka på medelvärme i ca 8 - 10 minuter. Tillsätt grillkryddan och tomatpurén. Låt allt steka under omrörning i ca 1 minut. Smula ner buljongtärningen och rör i crème fraichen samt sojan. Låt röran puttra under lock i ca 5 minuter. Smaka av. 

Häll röran i mitten av formen. Strö på den rivna osten. Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen och grädda i ca 20 - 25 minuter, eller tills moset och osten fått lite färg. Ta ut formen och låt den stå en stund innan servering

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.