onsdag 19 maj 2021

Kikärtsvegetter (veganska)

 

Dessa vegetter/biffar blev verkligen kanongoda. I originalreceptet, som kommer från boken 'De gröna alternativen' av Kåre Engström och Anna - Lisa Stenudd, ingår det råris, men jag bytte ut det mot mathavre. Det funkade finfint och biffarna höll ihop bra vid stekning. Vi käkade biffarna med ugnstekt potatis, råkost och en kall sås, smaksatt med italiensk salladskrydda (se här). Det blev en mycket god vegetarisk måltid som jag gärna äter fler gånger 😋. 

Kikärtsvegetter 
ca 16 stycken
Kokt mathavre: 
1 dl mathavre 
2 dl vatten
1 krm salt
Biffar:
ca 400 - 450 g kokta kikärtor (se här) alternativt 2 tetror eller normalstora plåtburkar med konserverade kikärtor (avhällda och avsköljda)
1 liten finhackad gul lök  alternativt 1 tsk lökpulver
2 msk tomatpuré
½ tsk salt
1 tsk italiensk salladskrydda, köpt eller hemmagjord (se här)
1 krm grovmalen svartpeppar
den kokta mathavren
½ dl potatismjöl
matolja till stekning

Gör så här: 
Börja med att koka mathavren. Koka upp vatten och salt i en kastrull. Ha i mathavren och låt det koka upp. Sänk sedan värmen under kastrullen till den lägsta och låt havren koka i ca 10 minuter. Stäng av värmen under kastrullen men låt den stå kvar på spisen i ytterligare ca 10 - 15 minuter, tills vätskan försvunnit och grynen är helt mjuka. Häll grynen i en skål. Täck den och ställ den att kallna i kylen. (Det går att koka grynen i förväg och förvara dem i kylen eller i frysen tills de ska användas. De håller upp till 3 dygn i kylen och minst 3 månader i frysen). 

Mixa kikärtorna med alla resterande ingredienser, utom potatismjölet och mathavren, till en smet. Blanda ner mathavren och potatismjölet. Blanda väl. Ställ smeten kallt i minst 15 minuter (jag låt min smet stå över natten). Forma 16 jämnstora och jämntjocka biffar av smeten, med hjälp av vattensköljda händer. Lägg dem på ett fat. Stek dem sedan i lite matolja, ca 5 - 6 minuter per sida. 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.