måndag 7 juni 2021

Ärtbiffar med ajvar



Här kommer receptet på ärtbiffarna som jag gjorde i lördags. Jag har tidigare gjort en annan variant av dessa mumsiga biffar, smaksatta med senap, timjan och mejram, men denna gång valde jag att istället smaksätta dem med ajvar, timjan och oregano. Vi käkade biffarna med ugnsstekt potatis, råkost, oliver och en kall sås smaksatt med ajvar. Det var supergott! 😋

Originalreceptet kommer från ica.se (se här). 

Ärtbiffar med ajvar
blir ca 18-20 små biffar
250 g torkade gula ärtor
vatten till blötläggning och kokning
½ gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
1 krm grovmalen svartpeppar
ca 1 tsk salt
2 msk ajvar relish
ca 1 dl Majsena majsstärkelse
Rapsolja till stekning

Gör så här: 
Väg upp ärtorna och lägg dem i ett durkslag. Skölj dem under rinnande kallt vatten. Lägg dem sedan i en bunke och häll sedan på kallt vatten så det täcker + lite till. Ställ bunken i kylen i minst 12 timmar. 

Häll av blötläggningsvattnet och lägg ärtorna i en gryta. Häll på vatten så det täcker. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar. Låt ärtorna puttra i ca 30 minuter.  Häll av dem i ett durkslag. Låt dem rinna av ordentligt och sedan kallna helt (låt dem gärna vara kvar i durkslaget). 

Skala och grovriv löken. Mixa den tillsammans med ärtorna samt alla övriga ingredienser (utom oljan) till en ganska grov smet. Ställ smeten kallt i minst 15 minuter. Forma 18 - 20 små biffar med vattensköljda händer. Lägg dem på ett fat vartefter de är klara. Stek några av biffarna i taget i rapsoljan i ca 3 min per sida. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.