Förra året fick vi hariocts verts av en av våra odlingsgrannar. De var väldigt goda så i år bestämde vi oss för att odla egna. Vi satte två olika sorter, Ferrari och Processor. De skulle båda vara låga sorter, men Processor skickade iväg långa stänglar som trasslade in sig både i varandra och andra växter. Bönskidorna såg inte heller helt rätt ut. De var väldigt platta och kändes sträva, inte alls som den andra sorten. Jag misstänker starkt att det inte är rätt sorts böna som vi har fått, och vågar därför inte tillaga dem som man gör med haricots verts, så häromdagen grävde vi helt sonika upp plantorna och kastade dem i komposten. Sorten Ferrari lever däremot upp till vad den lovat. Plantorna är låga och håller sig på plats. De ger en riklig skörd av goda, mjälla bönor. Ett av mina favoritsätt att använda bönorna på är att förvälla dem och lägga dem i en god vinägrett. De färdigmarinerade bönorna är ett supergott tillbehör som passar till det mesta 👍.
Marinerade haricots verts
ca 4 portioner
250 g haricots verts, sköljda och rensade färska eller frysta
vatten till kokning
Dressing:
1 msk olivolja
knappt 1 msk vitvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
1 tsk honung
1 tsk italiensk salladskrydda, köpt eller hemmagjord (se här)
1 krm salt (öka till 2 - 3 krm salt om du använder hemmagjord salladskrydda)
1 krm grovmalen svartpeppar
Gör så här:
Koka haricots vertsen i en bottenskyla med vatten tills de mjuknat, vilket kan ta allt från 3 - 4 minuter upp till 6 - 8 minuter beroende på hur mjuka du vill ha bönorna (jag vill ha mina riktigt mjuka). Häll av kokvattnet. Vispa ihop dressing i en skål. Blanda den sedan med de varma bönorna. Lägg över alltihop i ett förvaringskärl, t.ex. en glaslåda med lock, och ställ det kallt. Låt gärna bönorna stå i några timmar (gärna över natten) innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.