måndag 5 juli 2021

Pastagratäng med grönkål

Vår grönkål växer verkligen så det knakar. Häromdagen skördade vi två fulla kassar av den livskraftiga kålen. Det mesta av den förvällde jag och frös jag in, men lite använde jag direkt i en krämig pastagratäng. Vi käkade den goda gratängen med rivna morötter. Det blev en mycket mumsig middag 😋

Pastagratäng med grönkål
ca 4 - 5 portioner
ca 300 g pasta, torr vikt
vatten och salt till kokning av pastan
200 -250 g grovt hackad grönkål, förvälld färsk eller upptinad fryst
2 krm lökpulver
2 krm grovmalen svartpeppar
2 - 3 krm salt
lite matfett till att smöra formen med
Ostsås: 
10 dl standardmjölk med 3 % fett
5 msk vetemjöl
1 tsk salt
1 liten nypa malen vitpeppar
ca 2 ½ - 3 dl riven vällagrad ost, t.ex. prästost

Gör då här: 

Sätt ugnen på 225 C och smörj en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. 

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av pastan och lägg den i formen. Krama ur grönkålen så att så mycket av vätskan som möjligt rinner av (jag använde en potatispress). Blanda den urkramade grönkålen med svartpepparn, lökpulvret  och saltet. Blanda sedan grönkålen med pastan i formen. Ställ undan formen så länge.

Såsen: Vispa ihop mjölken med mjölet, saltet och vitpepparn i en gryta. Låt det koka upp under ständig omrörning. Sänk sedan värmen under grytan så att såsen bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 15 minuter. Det är viktigt att röra om i botten med jämna mellanrum för det bränner lätt fast. Smaka av såsen så att mjölsmaken har förvunnit. Koka annars såsen i ytterligare några minuter. Ta av grytan från värmen och rör ner osten. Låt den smälta. Smaka av såsen och häll den sedan i formen. Blanda runt allt så att såsen blir jämnt fördelad. Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen och låt gratängen grädda i ca 25 - 30 minuter, tills den blivit genomvarm och fått lite färg. Ta ut formen ur ugnen och låt den gärna stå en stund innan servering. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.