måndag 19 juli 2021

Zucchinigryta med champinjoner, purjolök och dijonsenap

 
Nu har vi massor av godsaker till matlagningen att skörda nere på odlingslotten. Vi har bland annat färskpotatis, zucchini, haricots verts, pepertual spinach, grönkål, choy sum och purjolök. Det är fantastiskt att ha tillgång till så många olika hemodlade råvaror. Rödbetorna, jordärtskockorna, bondbönorna och majsen är också på gång, så vi har mer att se fram emot. Härligt! 😁

Dagens recept är en mycket mumsig zucchinigryta med champinjoner, purjolök och dijonsenap. Vi serverade grytan med pasta, men den passar lika bra att käka tillsammans med ris, matgryn eller någon form av potatis. God och enkel vegetarisk vardagsmat 😋.

Zucchinigryta med champinjoner, purjolök och dijonsenap
ca 4 portioner
200 g skivade champinjoner
1 msk rapsolja
ca 100 - 150 g strimlad purjolök
ca 800 g zucchini
2 tsk grillkrydda (se här)
1 - 2 krm torkad oregano eller timjan
1 msk tomatpuré
1 dl vatten 
1 svampbuljongtärning
1 msk dijonsenap
2 dl crème fraiche
salt och grovmalen svartpeppar efter smak
Till servering: 
Pasta och riven lagrad ost, t.ex. parmesan

Gör så här: 
Skölj och ansa zucchinin och skär den sedan i små tärningar. 

Stek svampen utan fett i stekpannan tills det mesta av vätskan som svampen ger ifrån sig har dunstat. Tillsätt oljan, purjolöken och zucchinin. Låt allt steka på hög värme i ca 10 -15 minuter, eller tills allt fått lite färg och mjuknat lite grann. Rör om några gånger under tiden. Tillsätt grillkryddan, oreganon och tomatpurén. Låt allt steka under omrörning i ytterligare ca 1 minut. Häll i vattnet och smula i buljongtärningen. Tillsätt dijonsenapen och crème fraichen. Blanda allt väl. Låt det småkoka i ca 5 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. 

2 kommentarer:

  1. Tack för receptet! Det ska jag laga i veckan :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du ska laga grytan :). Hoppas att du tycker att den är god. Ha en fin dag! Mvh Tove

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.