torsdag 8 juli 2021

Shakshuka med zucchini

 

Det har återigen blivit dags att börja laga mat med zucchini. Maken och jag har åtta zucchiniplantor nere på vår odlingslott. Anledningen till att vi har planterat så många plantor är att vi brukar dela med oss frikostigt till resten av familjen. I år har dock de övriga familjemedlemmarna skaffat sig en egen odlingslott, och de har också satt zucchiniplantor, vilket gör att vi med stor sannolikhet kommer att ha ett ganska generöst överflöd av nämnda grönsak. 

I dagens recept, som är en variant av den nordafrikanska rätten shakshuka, fick jag användning av några trinda och fina zucchiniexemplar som vi plockade igår. Vi käkade den smakrika shakshukan med couscous, hummus och en yoghurtsås smaksatt med mynta. Det var kanongott! 😋

Förutom att använda zucchinin i matlagningen tänker jag koka rejält med squashröra (se recept här). En burk med sådan röra är en fin hemmagjord present att ge bort. Jag kanske bakar några olika sorters kakor också. De jag har provat hitintills har gjort succé (se recept här, här och här) och jag har fler recept att prova. Det dyker kanske upp någon ny smarrig kakvariant här på bloggen så småningom, om lusten, tiden och orken räcker till. 

Ha en fortsatt trevlig torsdag! 🌻

Shakshuka med zucchini
ca 4 - 5 portioner
1 - 2 msk olivolja
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
ca 800 g zucchini
2 - 3 tsk arabisk krydda (se här)
1 tsk harissa (Nordafrikansk chilipasta kan bytas mot sambal oelek)
1 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
ca 3/4 - 1 tsk salt + lite extra till äggen
4 - 5 ägg (beräkna 1 ägg / person)
ev. lite torkad mynta till garnering
Till servering: 
Cousocus, eller bröd, hummus och yoghurtsås med mynta (se recept här, här och här)

Gör så här: 
Skala och finhacka löken. Hetta upp oljan i en stor stekpanna, gärna en med lite högre kant. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Skölj och ansa zucchinin. Skär dem sedan i jämnstora tärningar och ha i dem i stekpannan.  Låt det steka i ca 10 minuter. Skala och finhacka vitlöken och tillsätt den samt den arabiska kryddan, harissan och tomatpurén. Låt allt steka under omrörning i 1 - 2 minuter. Häll i de krossade tomaterna. Låt det koka upp under lock. Sänk sedan värmen under stekpannan så att zucchiniröran bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 10-15 minuter. Gör 4 gropar med jämna mellanrum i röran. Knäck ner 1 ägg i varje grop och strö på lite salt på varje ägg. Lägg på locket igen och låt röran fortsätta koka i ca 10 -15 minuter, eller tills äggvitan stelnat men äggulan fortfarande är lite mjuk i mitten. Smaka av. Garbera ev. med lite torkad mynta. Servera med couscous eller bröd. Ha gärna lite hummus och yoghurtsås med mynta till också. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.